استاندار همدان اعلام کرد:

کشاورزی استان باید وارد دوره‌ای تازه از بهره‌وری، مدیریت منابع و ارزش افزوده شود

همدان (پانا) - استاندار همدان با تأکید بر اینکه کشاورزی این استان در آستانه مرحله‌ای جدید قرار گرفته گفت: کشاورزی استان همدان باید از چارچوب‌های سنتی فاصله بگیرد و با تکیه بر دانش، بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و توسعه فرآوری، مسیر تازه‌ای را آغاز کند. او همچنین با پیشنهاد تعیین شاخص بهره‌وری کل به‌عنوان ملاک انتخاب کشاورزان نمونه سال آینده، افزود: امروز نمونه واقعی کسی است که بتواند در کنار افزایش تولید، منابع کمتری مصرف کند و محصول ارزشمندتری ارائه دهد؛ بنابراین رویکرد انتخاب نمونه‌ها باید به‌طور اساسی بازنگری شود.

کد مطلب: ۱۶۴۱۹۸۹
لینک کوتاه کپی شد
کشاورزی استان باید وارد دوره‌ای تازه از بهره‌وری، مدیریت منابع و ارزش افزوده شود

حمید ملانوری‌شمسی در ادامه سخنان خود با اشاره به جایگاه تاریخی استان در کشاورزی کشور گفت: استان همدان از گذشته تاکنون یکی از اصلی‌ترین کانون‌های تولید کشاورزی بوده و بخش قابل توجهی از اشتغال استان به همین حوزه وابسته است. این نقش مهم، مسئولیت سنگینی را بر دوش مدیران و فعالان کشاورزی قرار می‌دهد تا روند تولید را با نگاه علمی، آینده‌نگر و مبتنی بر بهره‌وری تنظیم کنند؛ چرا که کشاورزی نه‌فقط یک فعالیت اقتصادی، بلکه محور ثبات اجتماعی، امنیت غذایی و عامل حفظ جمعیت در روستاهاست.

استاندار همدان با تبریک به کشاورزان نمونه افزود: موفقیت شما حاصل سال‌ها تلاش، مدیریت شرایط سخت و مواجهه با چالش‌های متنوع در مزرعه است. از سرمای پاییز و گرمای تیر گرفته تا نوسانات بازار، کمبود نهاده‌ها و هزینه‌های سنگین تولید؛ همه این سختی‌ها باعث شده کشاورزان نمونه امروز به‌حق شایسته این عنوان باشند. رتبه‌های ملی که کشاورزان همدان کسب کرده‌اند، ظرفیت‌های استان را نشان می‌دهد و ثابت می‌کند که همدان می‌تواند در بسیاری از محصولات در سطح ملی پیشرو باشد.

او با قدردانی از مدیران و کارشناسان جهاد کشاورزی ادامه داد: تولید پایدار نتیجه کار جمعی است؛ نتیجه همراهی کارشناسان، مدیران میدانی، تشکل‌ها، تعاونی‌ها و فعالان بخش خصوصی. بسیاری از دستاوردهای استان در شاخص‌های اقتصادی و تولیدی، حاصل همین هماهنگی و تلاش مشترک است.

ملانوری‌شمسی با تأکید بر محدودیت منابع آب و خاک گفت: اگر امروز مصرف آب و نهاده‌ها را مدیریت نکنیم، فردا باید شاهد مشکلات جدی برای نسل‌های آینده باشیم. توسعه واقعی زمانی معنا دارد که منابع به‌درستی مدیریت شود. 

او افزود: در جهان امروز، بهره‌وری و مدیریت علمی جایگزین افزایش بی‌رویه مصرف نهاده‌ها شده است. باید از ظرفیت دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم تا مصرف منابع را کاهش و کیفیت تولید را افزایش دهیم.

استاندار همدان خطاب به کشاورزان نمونه گفت: رفتار شما برای مردم پیام دارد. مردم می‌بینند که شما چگونه آب مصرف می‌کنید، چطور نهاده می‌خرید، چگونه هزینه‌ها را مدیریت می‌کنید و از چه روش‌هایی برای افزایش تولید استفاده می‌کنید. این رفتارها به مرور به الگو تبدیل می‌شود. شما معلمان عملی جامعه کشاورزی هستید و نگاهتان بر رفتار سایر تولیدکنندگان تأثیر مستقیم دارد.

ملانوری‌شمسی با اشاره به اهمیت تغییر رویکرد در انتخاب نمونه‌ها ادامه داد: نمونه واقعی کسی است که در کنار افزایش تولید، مصرف منابع را کاهش داده باشد. باید ببینیم چه کسی با مصرف کمتر آب، نهاده، انرژی و هزینه، محصول بیشتری تولید کرده است. این نگاه باید به‌صورت جدی در روند انتخاب نمونه‌ها اعمال شود و شاخص‌ها به سمت بهره‌وری کل حرکت کند.

استاندار همدان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی کشت گفت: ممکن است بررسی‌های علمی نشان دهد برخی محصولات که سال‌ها کشت شده‌اند دیگر توجیه اقتصادی یا زیست‌محیطی ندارند. استان همدان ظرفیت بزرگی در گیاهان دارویی، سیر، زعفران، محصولات کم‌آب و بسیاری از تولیدات قابل فرآوری دارد و باید از این ظرفیت‌ها به‌صورت علمی و اقتصادی بهره‌برداری شود.

او افزود: در بعضی مناطق روستاهایی داریم که نامشان از گیاهان دارویی گرفته شده؛ اما مردم همان روستا شاید ندانند چه گنجی زیر پایشان است. این یعنی ضعف فرهنگ‌سازی و آموزش که باید اصلاح شود.

استاندار با تأکید بر اینکه خام‌فروشی سود اصلی را از کشاورز می‌گیرد، گفت: محصول خام ارزش بالایی ندارد و سود آن بیشتر به کسانی می‌رسد که محصول را بسته‌بندی یا فرآوری می‌کنند. محصولات استان باید با برند معتبر و در قالب محصول نهایی وارد بازار شوند. چند برند موجود کافی نیست؛ باید زنجیره ارزش در کل استان فعال شود تا نتیجه زحمات کشاورز در همان استان به ارزش افزوده تبدیل شود.

خبرنگار : صبا زهره‌وند

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار