کسب رتبه نخست کشوری توسط کانون هلال‌احمر دانشگاه فرهنگیان همدان

شکل‌گیری جریان ملی آموزش‌های امدادی در میان دانشجومعلمان

صدور نزدیک به ۶ هزار گواهی آموزشی تا اردیبهشت ۱۴۰۵

همدان ناحیه دو (پانا) - کانون هلال‌احمر دانشگاه فرهنگیان استان همدان با ثبت عملکردی کم‌سابقه در حوزه آموزش‌های تخصصی امداد، مدیریت بحران و آمادگی روانی، موفق شد در ارزیابی سال ۱۴۰۴ کانون‌های هلال‌احمر پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان سراسر کشور، رتبه نخست کشوری را از آن خود کند؛ موفقیتی که حاصل چند سال برنامه‌ریزی منسجم، آموزش‌های استاندارد، بهره‌گیری از مدرسان دارای صلاحیت و مشارکت گسترده دانشجویان از سراسر کشور است.

کد مطلب: ۱۶۹۳۴۲۸
لینک کوتاه کپی شد
شکل‌گیری جریان ملی آموزش‌های امدادی در میان دانشجومعلمان

بر اساس آمار رسمی ثبت‌شده تا اردیبهشت ۱۴۰۵، این کانون با برگزاری حدود ۱۰ کارگاه آموزشی تخصصی، موفق به صدور نزدیک به ۶ هزار گواهی شرکت در دوره شده است؛ گواهی‌هایی که با همکاری و تأیید دانشگاه فرهنگیان، جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران و سایر نهادهای همکار صادر شده‌اند.

رویکردی فراتر از فعالیت دانشجویی؛ آموزش به‌مثابه مسئولیت اجتماعی

محمدعرفان خدابنده‌لو، دبیر کانون هلال‌احمر دانشگاه فرهنگیان همدان و دانشجوی رشته آموزش زبان انگلیسی، در تشریح مسیر طی‌شده اظهار کرد: «از نخستین روزهای پذیرش مسئولیت در کانون، باور داشتیم آموزش مهارت‌های امدادی و آمادگی در بحران باید به یکی از محورهای اصلی فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تبدیل شود؛ زیرا این مهارت‌ها صرفاً تخصصی نیستند، بلکه یک ضرورت اجتماعی برای همه شهروندان، به‌ویژه معلمان آینده کشور محسوب می‌شوند.»

وی با اشاره به اهمیت نقش دانشجومعلمان در نظام آموزشی کشور افزود: «معلم در بسیاری از مواقع نخستین فردی است که در محیط مدرسه با شرایط اضطراری مواجه می‌شود. بنابراین تجهیز دانشجومعلمان به مهارت‌های کمک‌های اولیه، مدیریت بحران و تاب‌آوری روانی، نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت برای ارتقای ایمنی و آمادگی نسل آینده است.»

طراحی استاندارد دوره‌ها بر اساس چارچوب‌های رسمی هلال‌احمر

خدابنده‌لو تأکید کرد: «سرفصل‌های آموزشی کاملاً بر اساس چارچوب‌ها و دستورالعمل‌های رسمی جمعیت هلال‌احمر طراحی شد و برای تدریس از مربیان دارای صلاحیت آموزشی و امدادگران باتجربه استان همدان استفاده کردیم تا علاوه بر آموزش نظری، انتقال تجربه‌های میدانی نیز صورت گیرد.»

به گفته وی، پس از پایان هر دوره، فرآیند ارزیابی عملکرد چندمرحله‌ای اجرا می‌شد که شامل:

- سنجش میزان رضایت شرکت‌کنندگان  

- ارزیابی کیفیت ارائه مدرس  

- بررسی میزان تحقق اهداف آموزشی  

- تحلیل بازخوردهای تخصصی  

بود تا کیفیت دوره‌ها به‌صورت مستمر بهبود یابد.

از تولید محتوای آموزشی تا شکل‌گیری تیم تخصصی امداد و نجات

فعالیت‌های کانون صرفاً به برگزاری کارگاه محدود نماند. در گام نخست، تولید و انتشار گسترده محتوای آموزشی در دستور کار قرار گرفت. مجموعه‌ای از پوسترها، اینفوگرافیک‌ها و ویدئوهای کاربردی در حوزه‌های:

- اصول پایه کمک‌های اولیه  

- کنترل خونریزی و پانسمان  

- نحوه برخورد با مصدومان  

- اسکان اضطراری و چادرزنی  

- مدیریت شرایط بحرانی  

- مهارت‌های مرتبط با وضعیت‌های ویژه و شرایط خاص کشور  

تهیه و در بسترهای دانشگاهی و فضای مجازی منتشر شد.

همزمان با این اقدامات، یک تیم ۱۴ نفره امداد و نجات متشکل از دانشجویان آموزش‌دیده در دانشگاه تشکیل شد. اعضای این تیم در دوره‌های تخصصی شرکت کردند و سطح مهارت‌های عملی خود را برای حضور در شرایط واقعی بحران ارتقا دادند.

این تیم در برخی مناسبت‌ها و شرایط خاص نیز به‌عنوان ظرفیت آماده‌به‌کار دانشگاه مورد استفاده قرار گرفت.

تبدیل محدودیت‌های آموزش مجازی به فرصت ملی

با تعطیلی دانشگاه‌ها و برگزاری کلاس‌ها به‌صورت مجازی، فعالیت‌های کانون وارد مرحله‌ای تازه شد. خدابنده‌لو در این‌باره گفت: «شرایط آموزش مجازی را نه یک محدودیت، بلکه فرصتی برای گسترش دامنه آموزش‌ها تلقی کردیم. کارگاه‌های آنلاین با ظرفیت بالا برگزار شد و شرکت‌کنندگانی از استان‌های مختلف کشور در دوره‌ها حضور یافتند.»

در یکی از شاخص‌ترین برنامه‌ها، یک کارگاه آموزشی با حضور حدود ۲ هزار شرکت‌کننده برگزار شد که با استقبال چشمگیر دانشجویان مواجه شد. ریاست دانشگاه فرهنگیان همدان نیز با حضور در این برنامه، از کیفیت اجرا و سطح مشارکت دانشجویان ابراز رضایت کرد.

پاسخ به خلأ آگاهی عمومی در روزهای نخست بحران

دبیر کانون یکی از انگیزه‌های اصلی توسعه آموزش‌ها را تجربه کمبود آگاهی عمومی در ساعات اولیه بحران‌ها دانست و تصریح کرد:  

«در بسیاری از بحران‌ها، پیش از رسیدن نیروهای تخصصی، این مردم عادی هستند که باید نخستین اقدامات را انجام دهند. اگر آموزش‌های اولیه به‌درستی ارائه شده باشد، می‌توان از خسارات جانی و روانی به میزان قابل‌توجهی کاست.»

عبور از چالش‌های اجرایی و اداری

اجرای این برنامه گسترده بدون مانع نبود. خدابنده‌لو با اشاره به چالش‌های موجود اظهار داشت: «اخذ مجوزهای فرهنگی، طی مراحل اداری، تأمین زیرساخت‌های فنی برای برگزاری کارگاه‌های پرظرفیت آنلاین و تأمین هزینه‌هایی نظیر حق‌الزحمه اساتید از جمله موانع ابتدایی بود.»

وی افزود: «با حمایت معاونت‌های فرهنگی دانشگاه فرهنگیان همدان و همکاری نهادهای مرتبط، بخش عمده‌ای از این چالش‌ها مدیریت شد و زمینه برای اجرای منظم و گسترده دوره‌ها فراهم آمد.»

آمار رسمی: ۱۰ کارگاه، ۶ هزار گواهی

طبق آمار ثبت‌شده تا اردیبهشت ۱۴۰۵:

- حدود ۱۰ کارگاه تخصصی آموزشیبرگزار شده است. 

- نزدیک به ۶ هزار گواهی شرکت در دوره صادر شده است.  

- گواهی‌ها با همکاری دانشگاه فرهنگیان، جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران و سایر نهادهای همکار صادر شده‌اند.  

این حجم از صدور گواهی آموزشی در میان کانون‌های هلال‌احمر دانشگاه‌های فرهنگیان کشور، یکی از شاخص‌های مهم در کسب رتبه نخست کشوری بوده است.

توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و برنامه‌های آینده

خدابنده‌لو از برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی یک وب‌سایت اختصاصی کانون خبر داد و گفت: «هدف ما ایجاد بستری برای معرفی برنامه‌ها، ثبت‌نام آنلاین، دسترسی به محتوای آموزشی و آرشیو دوره‌هاست.»

وی همچنین افزود که راه‌اندازی پنل پیامکی اطلاع‌رسانی برای ارتباط سریع‌تر با مخاطبان در دستور کار قرار دارد.

از «جوان شایسته استان» تا رتبه نخست کشور

دبیر کانون هلال‌احمر دانشگاه فرهنگیان همدان در سال ۱۴۰۳ به‌عنوان «جوان شایسته حوزه فرهنگی و اجتماعی» استان همدان معرفی شد.

این موفقیت فردی، در ادامه با کسب رتبه نخست کشوری توسط کانون در سال ۱۴۰۴ تکمیل شد؛ موفقیتی که به گفته وی، حاصل «کار تیمی، انسجام دانشجویی و حمایت مسئولان دانشگاه» است.

سرمایه‌گذاری برای افزایش تاب‌آوری اجتماعی

خدابنده‌لو در پایان تأکید کرد: «آمادگی در برابر بحران یک ضرورت عمومی است، نه یک انتخاب. تجربه این دوره‌ها نشان داد که در میان دانشجویان و جوانان انگیزه بالایی برای یادگیری مهارت‌های امدادی وجود دارد. اگر حمایت نهادها تقویت شود، می‌توان ظرفیت گسترده‌ای از نیروهای آموزش‌دیده و آگاه را در جامعه شکل داد.»

وی خاطرنشان کرد: «سرمایه‌گذاری در آموزش و ارتقای آمادگی جامعه، در نهایت به افزایش تاب‌آوری اجتماعی و مدیریت مؤثرتر شرایط بحرانی منجر خواهد شد.»

خبرنگار : دینارضایی‌نادر

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار