پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی:

شناخت نوجوان فراتر از توان هوش مصنوعی است

مشهد(پانا)- پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی و فعال حوزه نشر کتاب، شناخت دغدغه‌ها و علایق نوجوانان و برقراری ارتباط عمیق با آنان را از مهم‌ترین مهارت‌های تسهیلگران کتابخوانی دانست و تأکید کرد که با وجود توسعه ابزارهای هوش مصنوعی، شکل‌دادن به تجربه خواندن و درک مخاطب همچنان به ارتباط انسانی نیاز دارد.

کد مطلب: ۱۷۳۶۵۴۵
لینک کوتاه کپی شد
شناخت نوجوان فراتر از توان هوش مصنوعی است

رامونا میرحاجیان‌مقدم در حاشیه پنجمین دوره آموزشی تربیت تسهیل‌گر کتابخوانی نوجوان در گفت‌وگو با پانا گفت:« توسعه ابزارهای هوش مصنوعی، به معنای کمرنگ‌شدن نقش تسهیلگران کتابخوانی نیست. مهم‌ترین مهارتی که تسهیل‌گر کتابخوانی باید در مواجهه با هوش مصنوعی در خود تقویت کند، توانایی شناخت و برقراری ارتباط عمیق با مخاطب، به‌ویژه نوجوان است.»

وی افزود:«هوش مصنوعی می‌تواند اطلاعات را جمع‌آوری، کتاب‌ها را تحلیل، پیشنهادهای مطالعاتی ارائه و در نهایت تولید محتوای معرفی کتاب نقش داشته باشد؛ اما شناخت دغدغه‌ها و علایق نوجوان، درک واکنش او به یک داستان و شکل‌دادن به تجربه خواندن، همچنان به ارتباط انسانی نیاز دارد.»

وی با اشاره به تفاوت توانایی‌های انسان و هوش مصنوعی در مواجهه با کتاب ادامه داد:« انسان هنگام خواندن یک اثر، معنا را تفسیر می‌کند، احساسات را تجربه می‌کند و متن را با خاطرات و تجربه‌های شخصی خود پیوند می‌دهد؛ در حالی که مدل‌های زبانی بر اساس الگوها و احتمالات، محتوا تولید می‌کنند. بنابراین، هرچه هوش مصنوعی در تولید محتوا و ارائه پیشنهادها توانمندتر شود، مهارت‌هایی مانند همدلی، گفت‌وگو، شناخت نوجوان، قدرت انتخاب و قضاوت حرفه‌ای تسهیل‌گر اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.»

این پژوهشگر در ادامه، هوش مصنوعی را فرصتی برای ارتقای نقش مروجان کتاب دانست و اظهار کرد:« بخش قابل توجهی از فعالیت‌های زمان‌بر مروج، از جمله ایده‌پردازی، تولید و ویرایش متن، خلاصه‌سازی، تحلیل اسناد، تولید تصویر، طراحی پوستر، ساخت محتوای ویدئویی و حتی برنامه‌ریزی فعالیت‌های ترویجی، می‌تواند با کمک ابزارهای هوش مصنوعی سریع‌تر انجام شود. در چنین شرایطی، مروج به جای صرف زمان برای فعالیت‌های اجرایی و تکراری، فرصت بیشتری برای گفت‌وگو با نوجوان، طراحی تجربه کتابخوانی، ایجاد انگیزه و انتخاب نهایی محتوا خواهد داشت.»

میرحاجیان‌ مقدم با تأکید بر اینکه استفاده از هوش مصنوعی باید در خدمت توانمندی تسهیل‌گر باشد، خاطرنشان کرد:« هوش مصنوعی می‌تواند بخشی از کار مروج را انجام دهد، اما نباید جای مروج را بگیرد. تهدید زمانی ایجاد می‌شود که تصور کنیم توانایی تولید متن و تصویر به معنای توانایی شناخت نوجوان، درک تجربه او از کتاب و جایگزینی رابطه انسانی است.»

وی همچنین بر ضرورت ارزیابی و بازبینی محتوای تولیدشده با هوش مصنوعی تأکید کرد و گفت:« با توجه به خطاها و محدودیت‌های هوش مصنوعی، هیچ خروجی این فناوری نباید بدون بررسی و ارزیابی تسهیل‌گر مورد استفاده قرار گیرد. تسهیل‌گر باید علاوه بر توانایی استفاده از ابزارهای هوشمند، مهارت تشخیص، انتخاب و اصلاح خروجی آنها را نیز داشته باشد.»

خبرنگار : ستاره خزائی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار