روانشناس البرزی در گفت‌وگو با پانا:

آموزش مفهوم شهادت به کودکان، نیازمند توجه به سن و درک آنان دارد

کرج(پانا)- روانشناس البرزی گفت: آموزش مفهوم شهادت به کودکان، امری ظریف و نیازمند توجه به سن و درک آنان است؛ باید با زبانی ساده و پرهیز از خشونت، بر فداکاری و عشق تأکید کرد تا تصویری آرام و معنادار در ذهن کودک شکل گیرد.

کد مطلب: ۱۶۸۰۸۴۸
لینک کوتاه کپی شد
آموزش مفهوم شهادت به کودکان، نیازمند توجه به سن و درک آنان  دارد

متین عادلی در گفت‌وگو با پانا عنوان کرد: «آموزش مفهوم شهادت به کودکان، به‌ویژه در گروه‌های سنی پایین، نیازمند رویکردی متفاوت و متناسب با سطح درک آنان دارد.استفاده از کلمات ساده و پرهیز از توضیحات خشونت‌آمیز، کلید انتقال صحیح این مفهوم است.»

عادلی ادامه داد: «برای کودکان زیر ۵ سال که مفهوم مرگ را درک نمی‌کنند، بهتر است بگوییم آن شخص پیش خداست یا بدنش دیگر کار نمی‌کند، مثل اسباب‌بازی که باتری‌اش تمام شده و تأکید کنیم که خدا مواظب اوست. در این سن، نباید از کلماتی چون شهید شد یا خدا او را برد استفاده کرد، چراکه این عبارات برایشان قابل فهم نیست و حتی ممکن است باعث ترس شود.»

این روانشناس با اشاره به گروه سنی ۵ تا ۷ سال، اظهار کرد: «در این سن می‌توان مفهوم فداکاری را به‌صورت ابتدایی بیان کرد. می‌توان به کودک گفت بعضی آدم‌ها برای اینکه از دیگران محافظت کنند، جانشان را می‌دهند. به این‌ افراد شهید می‌گویند یا شهید کسی است که فداکارانه از ما محافظت کرده و پیش خدا رفته است.»

وی خاطرنشان کرد: «در این گروه سنی نیز باید از بیان جزئیاتی مانند دربرابر دشمن جنگید و کشته شد یا خونش ریخت خودداری کرد، زیرا تصویر ذهنی وحشتناکی ایجاد می‌کند.»

عادلی افزود: «برای کودکان ۷ تا ۹ سال، می‌توان مفهوم شهادت را کمی عمیق‌تر شرح داد. می‌توان گفت شهید کسی است که جانش را فدای دیگران می‌کند، مثلاً سربازی که از مردم محافظت می‌کند  و یا اینکه شهادت یعنی عشق به مردم و خدا.»

این روانشناس در خصوص گروه سنی ۹ تا ۱۲ سال، تصریح کرد: «در این سن می‌توان از مفاهیم دینی نیز بهره برد.می‌توان توضیح داد که شهادت یعنی انسانی که به خاطر ارزش‌هایش، جانش را فدا می‌کند و با اشاره به آیه شریفه «اَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلوا فی سَبیلِ اللَّهِ اَمواتاً بَل اَحیاءٌ عِندَ رَبِّهِم یُرزَقون»، تأکید کنیم که شهدا زنده‌اند و پیش خدا روزی می‌گیرند.»

وی با اشاره به نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال، توضیح داد: «در این گروه سنی می‌توان به مفاهیم مفصل‌تری چون دفاع از وطن، فداکاری و ایثار، تفاوت شهادت با مرگ عادی و مقام شهدا در قرآن و روایات پرداخت. باید به نوجوانان اجازه داد تا سوالات خود را بپرسند و نظراتشان را بیان کنند، حتی اگر نگاه انتقادی داشته باشند.»

عادلی در پایان به اصول مشترک برای تمام سنین اشاره کرد و گفت: «همواره باید از تصاویر وحشتناک پرهیز کرد و به‌جای کشته شد، بر جانش را فدا کرد تأکید نمود. همچنین، احترام به احساسات کودک، همراهی او در مراسم یادبود و ایجاد تصویری ذهنی آرام و معنادار از شهادت، از اصول اساسی در این آموزش است.»

 

خبرنگار : دانش‌آموز: فاطمه زهرا تجری

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار