جشنی با طعم جوکول
گیلان (پانا) - «جوکول» جشنی به پاس شکرگزاری از نعمت خدادادی برنج است که هرساله در اواسط مردادماه در گیلان برگزار میشود.

گیلان با طبیعتی چشمنواز و تپههای سبز مخملی، خاستگاه آیینها و جشنهای باستانی است که از این بهشت زمینی الهام گرفته است. یک دسته از این جشنها مربوط به محصولات کشاورزی مثل برنج است.
جوکول، جشنی با دانههای نارس برنج طعم وعطر برنج بینظیر خطهی شمال را در ذهن تداعی میکند.جوکول از دو کلمه«جو»به معنی برنج و «کول»به معنی نارس یا نارسیده است وکشاورزان از قدیم الایام با برداشت قسمتی از خوشههای نارس برنج ودان کردن آن وخشک کردن وسپس برشته کردن این دانه های سبز وجدا کردن از پوسته وتمیز کردن آن بهعنوان یک تنقلات خوشمزه وپر خاصیت استفاده میکردند،گاهی نیز آن را با دوشاب جنگلی وعسل هم میآمیختندوطعم متفاوتی دیگر از این دانه ها ایجاد میکردند.به این مراحل آماده سازی این تنقلات باستانی ودیرینه«هپاچین»میگفتند.
در گذشتهها کشاورزان جوکول را بهصورت نوبرانه نزد خانها ،ملاکها وکدخداها میبردند ودر ازای آن هدایایی دریافت میکردند ودر بعضی از خانوادهها نیز از طرف داماد بهعنوان چشم روشنی به خانواده عروس داده میشد.
این جشن توسط شالیکاران در اواسط مرداد ،در میدانهای اصلی شهربه نشانه شکرگزاری از نعمتهای خدادادی اجرا میشود وزنان نیزدر این مراسم لباسهای زیباو رنگین گیلان را میپوشند ونان تازه میپزند تا رنگ زندگی را به جان شهر ودیار خود ببخشند.
ارسال دیدگاه