امروز: سه شنبه 30 دی 1399 - 06:27 تبلیغات
خبرگزاری پانا
خبرگزاری پانا
  • خبرگزاری پانا
  • صفحه اصلی
  • آموزش و پرورش
      در حال بارگزاری
  • سیاسی
      در حال بارگزاری
  • اقتصادی
      در حال بارگزاری
  • اجتماعی
      در حال بارگزاری
  • فرهنگی
      در حال بارگزاری
  • ورزشی
      در حال بارگزاری
  • عکس
      در حال بارگزاری
  • ویدئو
  • رسانه‌های دیگر
      در حال بارگزاری
  • استانها
    • صفحه اصلی استان‌ها
    • آذربایجان شرقی
    • آذربایجان غربی
    • اردبیل
    • اصفهان
    • البرز
    • ایلام
    • بوشهر
    • تهران
    • شهرستانهای تهران
    • چهارمحال و بختیاری
    • خراسان جنوبی
    • خراسان رضوی
    • خراسان شمالی
    • خوزستان
    • زنجان
    • سمنان
    • سیستان و بلوچستان
    • فارس
    • قزوین
    • قم
    • کردستان
    • کرمان
    • کرمانشاه
    • کهگیلویه و بویراحمد
    • گلستان
    • گیلان
    • لرستان
    • مازندران
    • مرکزی
    • هرمزگان
    • همدان
    • یزد
  • آرشیو
  • درباره ما
  • ارتباط با ما

پانا آموزش و پرورش

این دختر یک تنه به نبرد با بی‌سوادی در نقاط محروم «قصرقند» رفته است

این دختر یک تنه به نبرد با بی‌سوادی در نقاط محروم «قصرقند» رفته است

10/18/2020 10:15:00 AM
10/18/2020 10:15:00 AM
یکشنبه 27 مهر 1399 - 10:15
«زیبا» در میان زنان برگزیده جهان

تهران (پانا) - با کمک خیرین ١٢ سرویس بهداشتی در روستاهای کپرنشین ساختیم؛ روستاهایی که در نزدیکی مرز بودند و با نبود این سرویس‌های بهداشتی با مشکلات بسیاری باید دست‌وپنجه نرم می‌کردند

به‌گزارش شهروند، همیشه از محدودیت‌ها و قانون‌های نانوشته‌ای که مانع پیشرفت دختران مناطق محروم بود، ناراضی بود. از اینکه می‌دید یک پسر می‌تواند بدون هیچ دغدغه‌ای درس بخواند و دختران همه در سن کم راهی خانه شوهر می‌شوند یا بی‌سواد می‌مانند، دلش می‌گرفت. به همین علت با وجود همه سختی‌ها و مشکلاتی که وجود داشت یک تنه در برابر خانواده‌اش ایستاد تا بتواند با جلب رضایت‌شان هم خودش مجوز درس خواندن بگیرد و هم راه را برای درس خواندن دیگر دوستان هم‌سن‌وسالش هموار کند. قهرمان قصه ما، دختری به نام «زیبا عزیزی» است، ٣٧‌سال پیش در روستای عزیزآباد، یکی از روستاهای توابع «گهجن» شهرستان قصرقند به دنیا آمد، او تنها زن روستایی ایران است که توانسته به خاطر فعالیت‌های داوطلبانه در روستاهای جنوب کشور و توانمندکردن زنان در ابعاد مختلف اقتصادی، کارآفرینی و تحصیلی، در میان چهار زن برتر روستایی جهان بایستد.

کمتر کسی فکر می‌کرد نام روستای دورافتاده و محروم‌شان به واسطه انتخاب زیبا، به‌عنوان یکی از چهار بانوی برتر روستایی جهان سر زبان‌ها بیفتد. زیبا می‌گوید: «سال ١٣٦٢ در روستای عزیزآباد متولد شدم. این روستا یکی از مناطق بسیار دورافتاده و محروم در استان سیستان‌وبلوچستان بود. به خاطر امکانات محدود روستا خانواده بعد از تولد من به روستای گهجن می‌روند. گهجن که در زبان محلی به نام «زن برتر» است، روستایی از توابع قصر قند است.»

پدر زیبا شغلش تربیت و رام کردن شترها در کشورهای عربی همسایه بود، به همین دلیل مادر همیشه مسئولیت خانه و زندگی را برعهده داشت. او چهار خواهر و سه برادر دارد، اما در میان خواهران تنها کسی بود که محکم در برابر مخالفت‌های مادر و سایر بزرگ‌ترهای طایفه برای ادامه تحصیل ایستاد. او ادامه می‌دهد: «روستای ما فقط یک مدرسه داشت. فرهنگ بومی حاکم بر منطقه هم خیلی اعتقاد به ادامه تحصیل دخترها نداشت. به همین علت پایان دوره دبستان برای من شروع یک دوره سخت و جنگی تمام عیار با خانواده و بزرگان طایفه برای جلب رضایت‌شان و ادامه تحصیل بود. برای بلوچ‌ها سخت است که یک دختر به تنهایی مسافتی بین دو روستا را برای درس‌خواندن طی کند. همه ازجمله مادرم می‌گفتند به جای ادامه تحصیل خانه بنشین و هنر بیاموز. اما من دوست داشتم درس بخوانم. همیشه از محدودیت‌ها و قانون‌های نانوشته‌ای که مانع پیشرفت دختران منطقه‌مان بود، ناراضی بودم. به همین علت با همه سختی‌ها و مشکلاتی که وجود داشت، یک تنه در برابر خانواده‌ام ایستادم تا رضایت‌شان را جلب کنم. من باید درس می‌خواندم و به همه ثابت می‌کردم که دختران هم حق درس‌خواندن دارند.»

از هفت خوان رستم گذشتم
جلب رضایت مادر و بزرگان طایفه کار سختی بود، اما زیبا با انگیزه و پشتکاری که داشت، موفق به انجام این کار می‌شود، هرچند اجازه نداشت تا قبل از انجام کامل کارهای خانه تا ساعت ٧ صبح راهی مدرسه شود، اما هیچ وقت از این سختی‌ها دلسرد نشد. او حتی امروز قدردان سخت‌گیری‌های مادر است و می‌گوید: «از هفت خوان رستم گذشتم، اما این سخت‌گیری‌ها و مانع‌تراشی‌ها همیشه عامل تحریک من بود. هرچه مسیر پیش‌رویم سخت‌تر می‌شد، انگیزه‌ام برای تحقق رویاهایی که داشتم، بیشتر می‌شد. همیشه می‌گویم اگر مادرم و سخت‌گیری‌هایش نبود، من هم الان به اینجا نمی‌رسیدم.»

زیبا، همان سالی که دبیرستان را تمام می‌کند، در دانشگاه تربیت معلم هم پذیرفته می‌شود، اما خبر قبولی‌اش دیر به گوشش می‌رسد.‌ سال دوم هم چون در یکی از دانشگاه‌های یزد پذیرفته می‌شود، خانواده اجازه رفتن به شهر دیگر را نمی‌دهد. همه این اتفاقات مانع از توقف زیبا نمی‌شود و او رخت معلمی نهضت به تن می‌کند. زیبا می‌گوید: «درست است که با وجود همه زحماتی که کشیدم، دو‌سال نتوانستم وارد دانشگاه شوم، اما به‌عنوان مربی سوادآموزی وارد نهضت شدم تا مقدمه‌ای باشد برای تحقق اهدافم. باخودم عهد بسته بودم که زمینه تحصیل را برای تمام دختران ساکن در مناطق محروم فراهم کنم. این کار محقق نمی‌شد مگر اینکه زنان و دخترانی از جنس خودم در روستاهای محروم حاضر می‌شدند و به سوادآموزی همنوعان‌شان می‌پرداختند.»
زیبا‌ سال ٩٠ در دانشگاه پذیرفته می‌شود و بعد از اتمام دانشگاه با وجود امکان تدریس مقطع راهنمایی در شهر دلش راضی‌نمی‌شود بچه‌های حاشیه‌نشین و روستایی را تنها بگذارد، بنابراین با انتخاب این مدارس با جدیت بیشتر اهدافش را دنبال‌می‌کند.

با ماشین باری خودم را به کلاس می‌رساندم
فعالیت‌های داوطلبانه و خیرخواهانه زیبا برای ارتقای کیفیت زندگی زنان و دختران روستایی بیشتر به دورانی برمی‌گردد که معلم نهضت سوادآموزی بود. کار به‌عنوان مربی نهضت در منطقه‌ای که او زندگی می‌کرد، آسان نبود. خیلی از این روستاها اصلا جاده نداشتند و زیبا مجبور بود برای رسیدن به آنها مسیر طولانی را سوار ماشین‌های باری شود. خیلی وقت‌ها اگر ماشین پیدا نمی‌شد، فاصله دو روستا را پیاده طی می‌کرد تا کلاس‌های نهضت سوادآموزی تعطیل نشود. همه این سختی‌ها وقتی به کام زیبا شیرین می‌شود که می‌بیند خیلی از زنان و دختران روستایی در این کلاس‌ها توانستند به حداقل سواد دست پیدا کنند.
در مرور خاطراتش می‌گوید: «در یکی از روستاها پیرزنی بود به نام بی‌بی که من اغلب به خانه او می‌رفتم. او یکی از مشوق‌های من بود و همیشه می‌گفت اگر زنان و دختران روستا سواد داشتند، زندگی بهتری پیدا می‌کردند. همیشه هوای مرا داشت، به‌طوری که عصرها بعد از تمام‌شدن کلاس مرا تا روستای خودمان همراهی می‌کرد و برمی‌گشت.»

جذب کودکان بازمانده از تحصیل در مناطق محروم
زیبا هم معلم روستا بود، هم مددکار اجتماعی. بیشتر اوقات هم با آن سن‌و‌سال کمش حکم سنگ‌صبور زنان و دخترک‌های روستایی را داشت. او می‌گوید: «مناطق روستایی ما محروم بود و باید در کنار آموزش به بچه‌های روستا کار تأمین شیرخشک برای نوزادان و پوشاک برای بچه‌ها را هم دنبال می‌کردیم، به همین علت با گروه خیرین ارتباط داشتیم و در راستای همین فعالیت‌ها با جمعیت امام علی(ع) آشنا شدیم.» آشنایی او با جمعیت امام علی(ع) همان و افتتاح خانه ایرانی در منطقه همان. خانه‌ای که زمینه جذب ٢٨ کودک بازمانده از تحصیل در مناطق محروم روستاهای جنوب کشور را فراهم کرد.

با کار آفرینی به جنگ فقر و بی‌سوادی رفتم
زیبا با بیان اینکه در مناطق روستایی فقر عامل اصلی عقب ماندن بچه‌ها از تحصیل بود، می‌گوید: «بنابراین لازم بود بچه‌ها و خانواده‌ها توانمند شوند. آموزش مهارت‌های بومی را در پیش گرفتیم و تولیدات آنها را در همان خانه ایرانی به فروش رساندیم. هر چه درآمد بچه‌ها بیشتر می‌شد، انگیزه خانواده‌ها برای ادامه تحصیل آنان هم بیشتر می‌شد.»
فعالیتی که زیبا در سایه آن توانست نور امید را به دل روستاییان محروم مناطق جنوبی بتاباند، همان کارهای بومی و محلی بود که از کودکی انجام می‌دادند، ولی زیبا این محصولات دستی و سنتی را با شیوه‌های نوین هنری تلفیق و در بسته‌بندی‌های جذاب عرضه کرد. همین امر باعث شد که بازار جدیدی برای سوزن‌دوزی‌های زنان بلوچ در کشور و حتی خارج از کشور ایجاد شود.

جایزه خلاقیت زنان در زندگی روستایی در دست زیبا
بنیاد جهانی زنان که یکی از بازوان مشورتی سازمان ملل در امور زنان است، با توجه به گزارش فعالیت‌هایی که از سوی جمعیت امام علی(ع) برای آنها ارسال شده بود، جایزه خلاقیت زنان در زندگی روستایی را به زیبا اعطا می‌کند. زیبا با دریافت این جایزه امروز مسئولیتش را در برابر دختران مناطق محروم سنگین‌تر می‌داند و می‌گوید: «افتتاح نخستین و بزرگ‌ترین مرکز شبانه‌روزی که بتوانم در آن دختران بازمانده از تحصیل ٤١ روستای استان سیستان‌وبلوچستان را اسکان دهم و زمینه ادامه تحصیل‌شان در فضایی آرام و امن را فراهم کنم، بزرگ‌ترین آرزوی من است. امروز به علت نبود این مرکز خیلی از دختران روستایی ما ترک تحصیل می‌کنند.» او آرزوهای دیگری هم دارد؛ از تأسیس کارگاه تولید فرآورده‌های خرما در منطقه و ساماندهی فعالیت‌های بومی در این حوزه گرفته تا تأسیس کارگاه سوزن‌دوزی برای زنان و دختران مناطق محروم.
امروز در سایه سه مدرسه‌ای که زیبا با کمک خیرین در مناطق محروم سرباز، قصرقند و نیک‌شهر ساخته است، دانش‌آموزان درس‌می‌خوانند و برای ساختن آینده بهتر تلاش می‌کنند.

نبرد با بی‌سوادی زنان برگزیده جهان نقاط محروم «قصرقند» روستاهای کپرنشین
اخبار مرتبط
  • ریشه کنی بیسوادی نیازمند همکاری گسترده تمام نهادهاست

  • استخدام آموزشیاران در آموزش و پرورش به عنوان معلم

  • استفاده از تجربیات افراد صاحب نظردر حوزه سوادآموزی سبب تسریع در ریشه‌کنی بیسوادی است

  • سوادآموزی؛ کلمه‌ای آشنا برای یک کار مشترک

  • افزایش 96 درصدی باسوادی در گروه سنی 49-10 ساله

  • محمدزاده: جشن ریشه کنی بی‌سوادی در استان‌های با نرخ بالای 98 درصد باسوادی برگزار می‌شود

  • آغاز اجرای طرح شتاب بخشی بی سوادی در خراسان شمالی

نظرات
1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
3- نظرات پس از تایید منتشر می‌شود.
نظر شما با موفقیت ثبت شد

  • پربیننده ها
  • آخرین
  • جزئیات بازگشایی مدارس؛ حضور در مدارس اجباری نیست

  • ‌ارسال جوایز برگزیدگان مسابقه مرد میدان

  • پخش سریال «باخانمان» در شبکه سه

  • رمضانی: زنگ انقلاب 12 بهمن از سوی وزیر آموزش و پرورش نواخته می‌شود

  • پایان غم‌انگیز معین

  • کدام مدارس از اول بهمن ماه بازگشایی می‌شوند؟

  • نام اولین خرید زمستانی استقلال لو رفت

  • ترکیب پرسپولیس برای دیدار مقابل فولاد اعلام شد

  • ترکیب استقلال برای دیدار مقابل تراکتور اعلام شد

  • صفحه اول روزنامه‌های صبح روز دو‌شنبه 29 دی 99

  • فوت 83 بیمار کرونایی در شبانه‌روز گذشته؛ 10 شهر در وضعیت قرمز قرار دارند

  • ویژه دانش‌آموزان؛ جدول زمانی مدرسه تلویزیونی 29 دی

  • جدول زمانی مدرسه تلویزیونی 30 دی اعلام شد

  • تفویض اختیار به مدیران مناطق و مدارس برای پیش بردن آموزش

  • سرمربی اسبق تیم ملی والیبال ایران درگذشت

  • بارش برف و باران در کشور آغاز شد

  • سیرجان شهر مازادهای استقلال

  • ذوالفقاری: همکاری مردم شرط پایدار کنترل کرونا است

  • آمادگی تأمین اجتماعی برای افزایش تعهدات دارویی و تجهیزات پزشکی

  • رایزنی واعظی و مصطفی‌اُف برای توسعه روابط ایران و آذربایجان

  • پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل با پول‌های بلوکه‌شده در کره‌جنوبی

  • ‏93 اثر خوشنویسی به جشنواره تجسمی فجر راه یافتند

  • ورود موج جدید سرما و دعوت وزارت نیرو از مردم به مصرف بهینه انرژی

  • بودجه سازمان بهزیستی نسبت به سال گذشته 9 درصد افزایش داشته است

  • افزایش بستری بیماران کرونایی بین ۵ تا ۱۷ سال

  • بازدید معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش از مدارس زنجان

  • کارگروه دانش آموزی و فرهنگیان ستاد بزرگداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی

  • نشست هیات رئیسه مجامع تشکل پیشتازان سازمان دانش‌آموزی آموزش و پرورش اسلامشهر

  • آغاز رزرو بلیت جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران

  • برگزاری جلسه شورای پشتیبانی سوادآموزی آذربایجان شرقی

  • واشنگتن‌ دی‌سی در آستانه مراسم تحلیف؛ پایتخت یا پادگان؟

  • دست پر سازمان اوج در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر

  • ادعاهای جدید محمود احمدی‌نژاد درباره یارانه

  • نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک دستگیر شد

 
کلیه حقوق متعلق به خبرگزاری پانا است.
ارتباط با ما درباره ما
طراحی و اجرا : سماسیستم