شهر خوشه‌های طلایی، قطب تولید کشمش ایران

ملکان (پانا) -  ملکان یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی با خاک حاصلخیز و انگور دوستی که دارد بعنوان شهر خوشه‌های طلایی ایران شهرت دارد و به سبب این محصول سالانه بخش زیادی از تولید و صادرات کشمش را به خود اختصاص داده است.

کد مطلب: ۱۵۶۲۶۱۱
لینک کوتاه کپی شد
شهر خوشه‌های طلایی، قطب تولید کشمش ایران

انگور و فرآورده های آن در زندگی از پرمصرف ترین محصولات می باشند. شهرستان ملکان با دارا بودن ۱۱ هزار هکتار باغ انگور رتبه اول در تولید انگور را در استان آذربایجان شرقی دارد و این محصول حتی به کشورهای خارجی نیز صادر می شود. انگور ملکان از نظر کیفیت در کشور بهترین مرغوبیت را داراست و حتی از این میوه برای درمان برخی بیماری‌ها نیز استفاده می‌شود.

 

شهرستان ملکان قطب انگور و کشمش

صمد انتظاری معاون مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملکان در جمع خبرنگاران گفت: شهرستان ملکان باتوجه به شرایط اقلیمی، یک منطقه سردسیری محسوب می‌شود. ولی در عین حال به لحاظ توپوگرافی یا ارتفاع از سطح دریا که میانگین آن ۱۲۵۰ متر است، تقریبا محصولی که بتواند بقا و تداوم پیدا کند، انگور است.

وی ادامه داد: انگور که شاخصا میوه‌ای گرمسیری است، منتها تحت شرایطی که در بعضی مناطق وجود دارد، توانسته خود را تطبیق دهد.

انتظاری افزود: رقم غالب در منطقه ملکان، رقم ویتاویس وینفری هست، که به اصطلاح رقم تامسون یا کشمش بی دانه که به لحاظ اقتصادی چون ضریب تبدیل بالایی دارد، باعث شده که به محصول اقتصادی تبدیل شود، یعنی اکثر باغاتی که در شهرستان ملکان وجود دارد، می توان در نظر گرفت که ۹۹ درصد رقم هایی که در باغات است کشمش بی دانه است، که باعث شده باغات به تک رقمی تبدیل شود، البته ارقام متفاوتی هم مانند فخری، شاهین و... دیده می شود.

معاون مدیر جهادکشاورزی ملکان گفت: وسعت باغات انگور ملکان نزدیک ۱۱ هزار هکتار باغ انگور است که میانگین تولید، ۲۴ تن از هر هکتار باعث تولید سالانه ۲۶۵ هزار تن محصول تر شده است.

وی به سخنان خود افزود: با ضریب تبدیلی یک به سه نزدیک ۷۰ هزار تن محصول خشک از انگور به دست می آید، که از هر ۷۰ هزار تن محصول خشک با توجه به نیاز بازار، حدودا ۷۰ درصد به کالیفرنیایی یا انگوری تبدیل می شود و حدود ۲۰درصد به تیزآبی یا به زبان محلی سبزه و ۱۰درصد هم به آفتابی تبدیل می شود.

انتظاری ادامه داد: نزدیک ۱۸ عدد کارخانه کشمش پاکنی در حال حاضر فعال است که حدودا ۲۰ هزار تن از این محصول را جذب می کند و ۵۰ هزار تن خارج از شهرستان بعداز اینکه استرزاح و سورت شد، بسته بندی و صادر می گردد.

وی به چالش های کشمش اشاره کرد و گفت: کشمش بی‌دانه در کنار محصناتی که دارد، با تهدیداتی مواجه هست که می توان به عدم مقاومت در دمای ۱۷- درجه سانتیگراد اشاره کرد.

معاون جهاد کشاورزی ملکان گفت: معمولاً چیزی که می تواند باغات ملکان را از سرمازدگی حفظ کند، پوشش برفی است. اگر پوشش برفی نباشد و دما از ۱۷- درجه پایین شود، احتمال سرما زدگی وجود دارد.

انتظاری افزود: صادرات انگور و فرآورده های آن عمدتا به کشور های عربی حوزه خلیج فارس، کشور های اروپایی، روسیه، ترکیه و... است.

جشنواره‌ای با هدف شناساندن محصولات

منصور زینال زاده کارشناس ترویج و آموزش جهادکشاورزی گفت: جشنواره برداشت انگور و پخت دوشاب شهرستان ملکان هر سال در زمان برداشت محصول انگور یعنی در اواخر شهریور ماه با حضور مسئولین استانی، شهرستانی، کشاورزان و شهروندان برگزار می شود.

وی ادامه داد: این جشنواره با هدف معرفی محصولات منطقه و بازاریابی و همچنین شناساندن توانایی ها و پتانسیل منطقه برگزار میگردد.

وی خاطر نشان کرد: چون بازاریابی یکی از چالش های انگور و فرآورده های آن است، برگزاری چنین جشنواره‌هایی می تواند یکی از راهکارهای مقابله با این چالش ها شود.

ملکان یکی از مناطق حاصلخیز ایران

نصیر سالمی کارشناس باغداری گفت: در سال های اخیر تسهیلات متعددی از قبیل احداث بارگاه، سرمایه در گردش و انواع اشتغالزایی از قبیل حذف و جایگزینی باغات درجه۳ و احداث باغ در قالب طرح توسعه و اصلاح باغات در اختیار کشاورزان قرار گرفت.

وی ادامه داد: در چند سال اخیر با توجه به مشکلات پیش آمده، برای تسهیلات فوق اعتبار تخصیص نمی یابد، همچنین با توجه به مشکلات پیش آمده در منابع آبی و خشک شدن دریاچه ارومیه، توسعه باغات به یکی از چالش های اساسی در حوزه دریاچه ارومیه شده و نه آنها اعتبار و تسهیلات اختصاص نمی یابد، بلکه به شدت ممانعت می گردد.

سالمی به حاصلخیزی خاک ملکان اشاره کرد و گفت: شهرستان ملکان دو رودخانه فصلی به نام های مردق چای و لیلان چای و همچنین با داشتن آب و هوای مساعد و خاک های حاصلخیز از قدیم‌الایام به عنوان یکی از مناطق کشاورزی ایران محسوب می شود.

انگور ملکان، بهترین مرغوبیت و نوع

ناصرسیامی، کارشناس ترویج و باغداری افزود: شهرستان ملکان از لحاظ مرغوبیت، کیفیت و تنوع بهترین نوع انگور را دارد و فرآورده های متفاوتی از آن به دست می آید.

وی ادامه داد: شهرستان ملکان، در تولید انگور در استان آذربایجان شرقی رتبه اول و در کل کشور رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. همچنین کشمش شهرستان ملکان حدود ۶۵ درصد صادرات محصولات باغی و کشاورزی استان آذربایجان شرقی و نزدیک به ۵۰ درصد تولیدکشمش کشور را به خود اختصاص داده است.

سیامی به کارآفرینی انگور اشاره کرد و گفت: انگور ملکان در کارآفرینی در این شهرستان در زمینه های کشت انگور، کشمش، کارخانجات بسته بندی و... شده است.

انگور، یکی از قدیمی ترین محصولات شهرستان ملکان

اکبر لطفی یکی از باغداران انگور شهرستان ملکان نیز در گفت و گو با خبرنگار پانا گفت: «انگور یکی از محصولاتی است که از زمان های قدیم در این شهرستان کشت می شود، امروزه تلاش می کنیم که تداوم کشت این محصول در ملکان ادامه یابد.»

وی ادامه داد: «انگور برای گرمایش بدن بسیار خوب است و دارای ویتامین BوC به اندازه کافی است، برخی از انگور ها مانند انگور سیاه، خاصیت درمانی دارد و برای کسانی که قند خون بالایی دارند، بسیار مفید می باشد.»

لطفی افزود: «از انگور فرآورده هایی مانند دوشاب، سرکه، کشمش، آب خوره و... به دست می آید.»

تهدیدات انگور ملکان

ودوود قدسیان، یکی از باغداران انگور شهرستان ملکان نیز در گفتگو با پانا گفت: «شهرستان ملکان از شهرستان برتر کشور در تولید انگور و فرآورده های آن است، ولی مشکلات و خطراتی در کشت نیز دارد.»

وی ادامه داد: «یکی از مهمترین مشکلات کشت انگور در ملکان کمبود آب در سال های خشکسالی می باشد، کمبود کود های شیمیایی و عدم حمایت به اندازه کافی دولت از کشاورزان در این زمینه است».

قدسیان در پایان سخنان خود گفت: «سرمازدگی و آفات خطرناک یکی از مشکلات مهم نیز بوده که متاسفانه بیمه حمایت لازم را نکرده، امید است که با حمایت های لازم در کشت محصولاتی چون انگور پیشرفت چشمگیری داشته باشیم.»

خبرنگار : محمد منصوری

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار