یکی از اهالی شهر یزد:
آش گندم یزدی، غذای سنتی در ایام محرم و صفر
شهرکرد (پانا) - یکی از اهالی شهر یزد آش گندم را یکی از غذاهای ویژه و نمادین ایرانی دانست، که در ایام محرم به ویژه در مراسمات عزاداری امام حسین(ع) تهیه میشود.

ملیحه دره زرشکی یکی از ساکنان شهر یزد در خصوص پخت آش گندم در ماه محرم در گفتوگو با خبرنگار پانا تصریح کرد: «آش امام حسین(ع) یکی از غذاهای مشهور ایرانی است که به ویژه در ایام ماه محرم و به یاد امام حسین(ع) پخته میشود، به همین علت آش گندم به آش امام حسین(ع) معروف است و در شهر یزد محبوبیت خاصی دارد.»
وی به هدف پخت آش گندم در ماه محرم اشاره کرد و گفت: «این آش با هدف نزدیکی به اهل بیت و برای زیاد شدن برکت و رحمت الهی تهیه میشود و دارای مواد خاصی است که هریک مفهوم و نمادی ویژه دارد. از مواد اصلی آن میتوان به گندم، که معمولاً از قبل خیس و سپس پخته میشود، حبوبات مانند لپه و نخود، سبزیجات تازه شامل تره و جعفری، پیاز برای طعمدهی و ادویهجاتی مانند زردچوبه، نمک و فلفل اشاره کرد. در برخی از نسخههای محلی، برای غنیتر شدن طعم، گوشت گوسفند یا گوساله نیز به آش اضافه میشود.»
دره زرشکی افزود: «در تهیه این آش، معمولاً ابتدا حبوبات را خیس کرده و پس از سرخ کردن پیازها در روغن، حبوبات را به آن افزوده و کمی تفت میدهند. سپس گندم پخته را اضافه کرده و مقداری آب به مخلوط میافزایند. پس از جوش آمدن، حرارت را کم کرده و اجازه میدهند آش به آرامی بپزد. در انتها، سبزیهای خرد شده به آن افزوده میشود و گاهی اوقات با روغن محلی یا کره تزئین میشود.»
ملیحه دره زرشکی در ادامه از ارزش فرهنگی و معنایی آش گندم خبر داد: «از آش امام حسین به عنوان یک غذا نه تنها از نظر طعمی لذیذ و مغذی مورد توجه است، بلکه به خاطر بار معنایی و فرهنگیاش، در مراسمهای عزاداری جایگاه ویژهای دارد، معمولاً در ایام محرم، این آش به عنوان نذری بین عزاداران تقسیم میشود و نماد همبستگی و محبت مردم نسبت به فرهنگ عاشورا و آموزههای امام حسین(ع) است. این آش با عطر و طعم دلپذیرش، انگیزهای برای جمع شدن دوستان و خانوادهها دور هم و یادآوری یک تاریخ مهم در دل تاریخ ایران است.»
ارسال دیدگاه