شاعر برجسته‌ کودک و نوجوان:

راهکار جذب نسل‌ها به کتاب در همدلی و شناخت است

همدان (پانا) - شاعر برجسته‌ کودک و نوجوان، ضمن تشریح تفاوت‌های اساسی ادبیات برای این دو گروه سنی، بر لزوم پرداختن به مسائل عمیق‌تر نوجوانان نظیر هویت، صلح و تنهایی تأکید کرد و همدلی و گوش دادن فعال را راهکار اصلی ورود به دنیای آن‌ها دانست

کد مطلب: ۱۶۲۶۱۴۰
لینک کوتاه کپی شد

مریم زندی  در گفت‌وگو با پانا  با اشاره به تفاوت‌های اساسی بین دنیای کودکان و نوجوانان گفت: «برای کودکان، ریتم، موسیقی، شادی و موضوعات قابل درک اهمیت دارد اما نوجوانان، دغدغه‌های عمیق‌تری دارند؛ صلح، جامعه، کودک کار، فرزند طلاق، تنهایی، احساسات و عشق، مسائلی هستند که ذهن آن‌ها را به خود مشغول می‌کند و باید در شعر و داستان به آن‌ها پرداخته شود.»

وی برای جذب کودکان و نوجوانان به دنیای کتاب، راهکارهای متنوعی ارائه داد و اظهار کرد: «یکی از این راهکارها شناخت سلیقه است. نمی‌توان به نوجوانی که به تاریخ علاقه دارد، کتاب عاشقانه داد. باید ابتدا علاقه‌ او را کشف کنیم و با کتاب‌های کم‌حجم در همان حوزه شروع کنیم. راهکار دیگر تشویق بر اساس استعداد است. کودکان و نوجوانان را بر اساس استعدادشان به خواندن تشویق کنیم؛ چه در زمینه داستان و چه شعر.»

زندی با اشاره به استفاده از الگوهای الهام‌بخش به عنوان راهکار دیگر خاطرنشان کرد: «بررسی زندگی افراد مشهور و موفق می‌تواند به درک بهتر علایق و دغدغه‌های نوجوانان کمک کند. یکی دیگر از راهکارها بهره‌گیری از پژوهش‌های علمی است. مطالعه‌ مقالات، پژوهش‌ها و کتاب‌های مرتبط با روانشناسی و جامعه‌شناسی کودک و نوجوان، دیدگاه ما نسبت به این نسل را گسترده‌تر می‌کند.

وی افزود: «قصه‌گویی خلاقانه نیز یکی از راهکارها است. والدین و مربیان می‌توانند با خواندن قصه و استفاده از روش‌های جذاب دیگر، کتاب را به کودکان معرفی کنند.»

شاعر برجسته کودک و نوجوان با تاکید بر اینکه همدلی، کلید اصلی ورود به دنیای نوجوانان است، گفت: «نباید دنیای خودمان را از دنیای آن‌ها جدا کنیم و فکر کنیم چیزی نمی‌فهمند. باید به آن‌ها هویت داد و برایشان شأن اجتماعی، فردی و خانوادگی قائل شد.»

او در ادامه به اهمیت گوش دادن فعال به نوجوانان اشاره کرد و خاطرنشان کرد: «باید به حرف‌هایشان با دقت گوش کنیم، سوالاتشان را جدی بگیریم و فضایی ایجاد کنیم که بتوانند به راحتی با ما صحبت کنند.»

زندی با تاکید بر اهمیت هویت‌یابی در دوران نوجوانی افزود: «وقتی نوجوان، هویت خود را پیدا کند و بداند هدفش چیست، بهتر می‌تواند دنیا را درک کند و برای آینده‌اش تصمیم بگیرد.»

وی با بیان اینکه شعر و داستان، ابزاری قدرتمند برای کمک به نوجوانان در این مسیر هستند، خاطرنشان کرد: «ادبیات می‌تواند به نوجوانان کمک کند تا خودشان را بهتر بشناسند، ارزش‌های خود را تعریف کنند و با چالش‌های زندگی به شکل بهتری روبه‌‍رو شوند.»

این شاعر گفت: «نوجوانی، دورانی پر از بحران هویت و ترس از آینده است. شعر و داستان کمک می‌کنند تا نوجوان خودش را در ادبیات غرق کند و از این بحران عبور کند. نوجوانی پلی است که فرد را از کودکی به بزرگسالی می‌رساند و شعر و داستان، چراغی است که این مسیر را روشن می‌کند.»

زندی با تأکید بر نقش هنر در شکل‌گیری شخصیت نوجوانان از تمامی نویسندگان و شاعران دعوت کرد تا با شناخت دقیق دغدغه‌های این نسل، آثاری خلق کنند که نه‌تنها دنیای تخیلی آن‌ها را تقویت کند، بلکه مسیری روشن و امیدوارکننده را پیش روی آن‌ها بگشاید.

او همچنین به اهمیت تحقیقات و پژوهش‌های مرتبط با این حوزه اشاره کرد و از تجربیات شخصی خود در این زمینه سخن گفت و تاکید کرد: «ما باید با ایجاد فضاهای فرهنگی مناسب و حمایت از نویسندگان و هنرمندان، به نوجوانان کمک کنیم تا استعدادهای خود را شکوفا کنند و به آینده‌ای روشن دست یابند.»

خبرنگار : فاطمه عباسی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار