وزیر امور خارجه:

کاملاً برای هر دو گزینه جنگ‌ و صلح آماده هستیم

تهران (پانا) - وزیر امور خارجه در مصاحبه با India Today گفت: کاملاً برای هر دو گزینه جنگ و صلح آماده هستیم.

کد مطلب: ۱۶۶۹۹۲۷
لینک کوتاه کپی شد
کاملاً برای هر دو گزینه جنگ‌ و صلح آماده هستیم

به گزارش پانا از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت؛ شرح مصاحبه عباس عراقچی، وزیر امور خارجه با رسانه India Today در ادامه آمده است:

مجری: اجازه دهید با سخنرانی وضعیت کشور رئیس‌جمهور ترامپ شروع کنیم؛ طولانی‌ترین سخنرانی او، اما در آن به ایران هشدار داده است. آیا ایران آماده است؟

وزیر امور خارجه: پیش از هر چیز از شما برای دعوتتان تشکر می‌کنم. در پاسخ به پرسش شما، البته که ما آماده‌ایم. ما کاملاً برای هر دو گزینه آماده هستیم؛ جنگ‌وصلح.

وی ادامه داد: همان‌طور که می‌دانید، امروز بعدازظهر به ژنو می‌روم تا سومین دور گفت‌وگوهایمان با تیم آمریکایی را برگزار کنیم. در دور قبلی، پیشرفت‌هایی داشتیم. توانستیم به‌نوعی تفاهم دست پیدا کنیم و فکر می‌کنم بر اساس همان تفاهم‌ها بتوانیم چیزی در قالب یک توافق یک معامله، بنا کنیم.

عباس عراقچی اظهار کرد: به گمان من، دستیابی به توافقی منصفانه، متوازن و عادلانه امکان‌پذیر است و ما می‌توانیم آن را محقق کنیم. البته نیروهای مسلح ما آماده انجام وظیفه خود هستند و ما می‌دانیم چگونه از خود دفاع کنیم؛ همان کاری که بار پیش انجام دادیم. از جنگ گذشته درس‌های زیادی گرفته‌ایم، بنابراین اکنون آمادگی بیشتری داریم.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: در واقع به این معناست که هدف جلوگیری از جنگ است. وقتی برای جنگ آماده باشید، می‌توانید از آن پیشگیری کنید؛ در غیر این صورت، آن را به خانه خود دعوت کرده‌اید. پس ما کاملاً آماده‌ایم، نه به این دلیل که خواهان جنگ هستیم، بلکه چون می‌خواهیم از جنگ جلوگیری کنیم. من مرد دیپلماسی هستم. باید درباره کار خودم صحبت کنم و معتقدم مسیری که در پیش گرفته‌ایم بهترین راه ممکن برای حل این مسئله است.

وی افزود: برای برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران گزینه نظامی وجود ندارد. اگر نگرانی‌ای وجود دارد، اگر پرسشی هست، اگر ابهامی مطرح است، ما آماده رسیدگی به آن هستیم. آماده پاسخ دادن به پرسش‌ها هستیم. آماده رفع نگرانی‌ها هستیم، اما آماده نیستیم از حق خود برای استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای صرف‌نظر کنیم. این موضع ما و خواسته ماست؛ بنابراین معتقدم فردا در ژنو امکانی برای رسیدن به یک راه‌حل مورد توافق، منصفانه و متوازن وجود دارد.

مجری: رئیس‌جمهور آمریکا که با هیچ‌یک از رؤسای جمهور پیشین قابل مقایسه نیست، به اظهاراتش نگاه کنید و لطفاً به آن واکنش نشان دهید. او در سخنرانی وضعیت کشور خود به‌روشنی گفته است که ایران در حال توسعه موشک‌هایی است که می‌توانند به آمریکا برسند. همچنین در مذاکرات، شرط‌وشروط این بوده که هیچ‌گونه غنی‌سازی انجام نشود. این ادعای مربوط به موشک‌ها دقیقاً از کجا مطرح می‌شود؟

وزیر امور خارجه پاسخ داد: به نظر من اکنون خود او متأسفانه قربانی اخبار جعلی شده است. ما چنین موشک‌هایی توسعه نمی‌دهیم. ما عمداً برد موشک‌های خود را به ۲۰۰۰ کیلومتر محدود کرده‌ایم. این فقط برای دفاع از خودمان است. موشک‌های ما ماهیت دفاعی دارند؛ صرفاً برای بازدارندگی ساخته شده‌اند و برای کمک به ما در دفاع از خودمان هستند، دقیقاً همان‌طور که در ژوئن گذشته عمل کردند. ما آغازگر آن درگیری نبودیم؛ این اسرائیلی‌ها و سپس آمریکایی‌ها بودند. ما فقط از خود دفاع کردیم. از نظر آن‌ها شاید اقدامی غیرقانونی تلقی شود، اما از نظر ما یک اقدام مشروع در چارچوب دفاع از خود بود.

مجری: شما درباره قطر، عربستان سعودی و امارات صحبت می‌کنید. در آنجا پایگاه‌هایی وجود دارد. اما آن‌ها صراحتاً اعلام کرده‌اند که اجازه نخواهند داد از خاک، حریم هوایی یا آب‌هایشان استفاده شود. هیچ‌کس در این منطقه خواهان جنگ نیست. بااین‌حال به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور ترامپ بیشتر از دریچه نگاه نتانیاهو به موضوع می‌نگرد تا از منظر متحدانش در خاورمیانه.

وزیر امور خارجه پاسخ داد: این موضعی است که همه کشورهای منطقه اتخاذ کرده‌اند. منظور شما دوستان عرب ما و دیگر کشورهای منطقه است که به‌روشنی اعلام کرده‌اند مخالف جنگ هستند و نمی‌خواهند چنین اتفاقی رخ دهد.

وی افزود: بله، در قلمرو برخی از آن‌ها پایگاه‌های آمریکایی وجود دارد. آن‌ها اطمینان داده‌اند که اجازه نخواهند داد از خاک، آب‌ها یا حریم هوایی‌شان علیه ایران استفاده شود، البته تاحدی‌که بتوانند آن را کنترل کنند. نمی‌دانم این موضوع تا چه اندازه قابل‌کنترل باشد.

عراقچی تأکید کرد: ما از مواضع آن‌ها متشکریم و امیدوارم این وضعیت ادامه داشته باشد. اما اگر - خدای‌ناکرده - آمریکا تصمیم بگیرد به ما حمله کند، پایگاه‌هایش در منطقه اهداف مشروع خواهند بود؛ و این‌ها پایگاه‌های آمریکایی هستند. ما آن‌ها را پایگاه‌های آمریکا می‌دانیم، نه خاک همسایگانمان یا سرزمین هیچ کشور دیگری.

او ادامه داد: همان‌طور که دفعه قبل چاره‌ای جز حمله به پایگاه آمریکایی در قطر نداشتیم، بلافاصله با برادر عزیزم وزیر امور خارجه قطر، تماس گرفتم. حتی پیش از حمله با او صحبت کردم و اطلاع دادم و گفتم: لطفاً برادر من، آگاه باشید که این حمله علیه قطر نیست. این حمله علیه پایگاه آمریکا است که متأسفانه در قطر قرار دارد. ما توضیح دادیم و تلاش کردیم این درک ایجاد شود که این اقدام علیه کشور برادر ما، قطر، نیست.

مجری: می‌دانم که مسئولیت بزرگی بر دوش شماست؛ مسئولیت صلح در سراسر منطقه و حتی جهان امروز. اما اگر گفت‌وگوها در ژنو شکست بخورد، گزینه‌های نظامی وجود دارد و رهبر عالی نیز یکی از اهداف مطرح‌شده است. این موضوع در پیام‌هایی که از واشنگتن ارسال می‌شود کاملاً روشن است.

عراقچی تأکید کرد: بله، گزینه نظامی وجود دارد. آن‌ها حضور نظامی گسترده‌ای در اطراف ما ایجاد کرده‌اند. اگر هدف این است که ما را تهدید کنند تا تسلیم شویم، چنین چیزی هرگز اتفاق نخواهد افتاد. این قطعی است. ما آن را ثابت کرده‌ایم.

وی با اشاره به جنگ دوازده روزه گفت: در جنگ گذشته، زمانی که اسرائیل به ما حمله کرد، شاید به یاد داشته باشید که در روز سوم جنگ پیامی منتشر شد با این مضمون که «تسلیم بی‌قید و شرط». اما چنین اتفاقی نیفتاد. پس از ۱۲ روز، آن‌ها درخواست آتش‌بس بی‌قید و شرط کردند و همان را پذیرفتند، زیرا بدون قید و شرط بود. اگر تجربه‌ای شکست‌خورده را تکرار کنید، نتیجه بهتری نخواهید گرفت؛ به‌ویژه اینکه همان‌طور که پیش‌تر گفتم، ما اکنون آمادگی بیشتری نسبت به گذشته داریم.

عراقچی همچنین تأکید کرد: در چنین شرایطی، پیروزی برای هیچ‌کس وجود نخواهد داشت. این یک جنگ ویرانگر خواهد بود. و از آنجا که پایگاه‌های آمریکایی در نقاط مختلف منطقه پراکنده‌اند، متأسفانه ممکن است کل منطقه درگیر و وارد این جنگ شود.این سناریویی بسیار هولناک است؛ حتی نمی‌خواهم درباره آن صحبت کنم.

وزیر امور خارجه گفت: در این منطقه تنها یک موجودیت وجود دارد که خواهان جنگ است و آن اسرائیل است. واقعیت این است که اسرائیل تلاش می‌کند ایالات متحده را به جنگ با ایران بکشاند. آن‌ها نمی‌توانند به‌تنهایی این کار را انجام دهند. تلاش کردند و شکست خوردند و از آمریکا خواستند به آن‌ها کمک کند. و اکنون من معتقدم که این یک طرح اسرائیلی برای کشاندن ایالات متحده به جنگ در این منطقه است.

مجری: آیا میان اسرائیل و نتانیاهو تفاوت قائل می‌شوید؟ او نخست‌وزیر اسرائیل است.

عراقچی پاسخ داد : او فردی است که در حال حاضر هدایت اسرائیل را بر عهده دارد. این یک طرح فاجعه‌بار از سوی اسرائیلی‌هاست. آن‌ها شاید می‌خواهند سلطه خود را بر منطقه تثبیت کنند، اما چنین چیزی رخ نخواهد داد. با این حال، نشانه‌های زیادی می‌بینیم که نشان می‌دهد این آن‌ها هستند که تلاش می‌کنند رئیس‌جمهور ترامپ را به جنگ با ایران بکشانند؛ اقدامی که اگر انجام شود، بسیار تأسف‌بار خواهد بود و برخلاف منافع مردم آمریکا خواهد بود.

مجری: با احترام آقای وزیر، نخست‌وزیر ما در اسرائیل حضور دارد. نگاه ایران به این موضوع چیست؟ ایران چگونه این موضوع را ارزیابی می کند که هند روابط خود را هم با اسرائیل و هم با ایران ،که شریک مهمی برای آن است متوازن می‌کند؟

عباس عراقچی پاسخ داد: اسرائیل همان طرفی است که کل غزه را ویران کرده است. ۷۵ هزار نفر کشته شده‌اند و این یک ادعا نیست؛ این واقعیتی است که تقریباً همه سازمان‌های بین‌المللی مرتبط با مسئله غزه آن را تأیید کرده‌اند.

وی تأکید کرد: ۷۰ هزار نفر کشته شده‌اند. این یک نسل‌کشی است. بنابراین بدیهی است که ما تعامل با یک رژیم نسل‌کش را مناسب نمی‌دانیم. البته تصمیم‌گیری با دوستان ما در هند است، اما امیدوارم زمانی که نخست‌وزیر مودی آنجاست، به مسئله فلسطینی‌ها و حق آن‌ها برای تعیین سرنوشت نیز بپردازد و شاید به جهان یادآوری کند که جنگ راه‌حل نیست. البته مطمئنم که او چنین خواهد کرد.

وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه ما همواره روابط بسیار خوبی با هند داشته‌ایم، گفت: هند دوست ایران است و روابط ما ریشه‌ای تاریخی دارد. من همواره از داشتن روابط دوجانبه خوب در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خرسند بوده‌ام و می‌خواهیم این روند ادامه یابد.من با همتای خود، جناب جایشانکار، ارتباط خوبی دارم. ما همواره دیدگاه‌های خود را تبادل می‌کنیم و روابط شخصی بسیار خوبی داریم.

او افزود: بنابراین برای ایران و هند آرزوی تداوم روابط خوب و دوستانه را دارم و اطمینان دارم که این روابط ادامه خواهد یافت. همچنین امیدوارم هند نقش مثبت و سازنده خود را برای برقراری صلح و ثبات در منطقه ما ایفا کند و از ادامه جنایت‌ها و کشتار بیشتر فلسطینیان توسط اسرائیلی‌ها جلوگیری شود.

مجری: شما بسیاری از مقامات و فرماندهان ارشد خود را از دست داده‌اید، آن‌ها در ترورها کشته شده‌اند. دیگر صحبت از توطئه نیست؛ آن‌ها ترور شدند، توسط نیروهای اسرائیلی. آسیب‌پذیری سیستم امنیتی خود را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ گفت: باید بپذیریم که چنین نقطه‌ضعفی وجود داشت. اکنون بر آن غلبه کرده‌ایم. همان‌طور که گفتم، از جنگ ۱۲روزه درس‌های زیادی گرفتیم. بله، این یکی از نقاط ضعف ما بود، اما مسئله این است که همه آن فرماندهان عالی‌رتبه فوراً جایگزین شدند و ما توانستیم از همان روز دفاع از خود را آغاز کنیم. همان شبی که اسرائیلی‌ها به ما حمله کردند، ما نیز با موشک به آن‌ها پاسخ دادیم و با گذشت هر روز، موشک‌های ما دقیق‌تر و هدفمندتر شدند.

وی افزود: به همین دلیل بود که در روز دوازدهم، آن‌ها درخواست آتش‌بس دادند؛ آتش‌بسی بی‌قید و شرط. آمریکایی‌ها با من تماس گرفتند و گفتند اسرائیل متوقف خواهد شد، شما هم لطفاً متوقف شوید. ما گفتیم اگر آتش‌بس بی‌قید و شرط باشد، قبول می‌کنیم؛ در غیر این صورت به دفاع از خود ادامه خواهیم داد. اما درباره مسئله داخلی خودمان باید بگویم که باید درک کنیم این یک عملیات تروریستی بود. و مطمئنم اگر هند با عملیات تروریستی مشابهی روبه‌رو شود، دقیقاً همین کار را انجام خواهد داد.

مجری: برای رهبر معظم انقلاب برنامه جانشینی وجود دارد؟ و آیا روزی خواهد رسید که شاید جدایی‌ای میان روحانیت و ساختار اداره غیرروحانی کشور ایجاد شود؟

عراقچی توضیح داد: این موضوع در قانون اساسی ما پیش‌بینی شده است. مجلس خبرگان وجود دارد که هر زمان لازم باشد، رهبر جدیدی برای کشور انتخاب خواهد کرد؛ دقیقاً همان‌طور که پس از درگذشت آیت‌الله خمینی این اتفاق افتاد. در کمتر از ۲۴ ساعت، آن‌ها رهبر جدید را انتخاب کردند. هر زمان هم که لازم باشد، همین روند تکرار خواهد شد. بنابراین از این بابت هیچ مشکلی نداریم.

وی اضافه کرد: در رسانه‌های آمریکا و جاهای دیگر دیده‌ام که صحبت از ترور رهبر و مسائلی از این دست مطرح می‌شود. اما این یک نظام است که بر اساس سازوکاری کاملاً تثبیت‌شده که در خود سیستم وجود دارد، افراد در آن جایگزین می‌شوند. بنابراین هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.

وزیر امور خارجه تأکید کرد: نظام ما وابسته به افراد نیست؛ این یک نظامی است که از سوی مردم حمایت می‌شود. چند روز پیش در چهل‌وهفتمین سالگرد انقلاب، دیدید که تعداد زیادی از مردم در شهرهای مختلف به خیابان‌ها آمدند تا از جمهوری اسلامی ایران حمایت کنند. حتی تعداد شرکت‌کنندگان از سال گذشته هم بیشتر بود، زیرا امسال مردم احساس کردند تهدیدهایی وجود دارد و باید به خیابان بیایند و نقش خود را ایفا کنند. بنابراین من اصلاً نگران نیستم. همان‌طور که در میانه جنگ، فرماندهان ارشد فوراً جایگزین شدند و هیچ مشکلی پیش نیامد و ما توانستیم به دفاع از خود ادامه دهیم، مطمئن هستم اگر چنین چیزی دوباره تکرار شود، برای نظام هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.

مجری: شما بحث را با موضوع اخبار جعلی آغاز کردید و همچنین درباره کارزارهای اطلاعات نادرست و گمراه‌کننده صحبت کردیم. اکنون بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی گزارش‌هایی منتشر می‌کنند مبنی بر اینکه معترضان اعدام شده‌اند یا قرار است اعدام‌های علنی انجام شود. همچنین اطلاعات زیادی درباره رهبر عالی، وضعیت سلامتی و محل حضور ایشان منتشر می‌شود. آیا می‌توانید این موضوع را برای ما روشن کنید؟

عراقچی اظهار کرد: در حال حاضر هیچ برنامه‌ای برای اعدام وجود ندارد، زیرا روند رسیدگی در دادگاه‌ها همچنان ادامه دارد. من نمی‌دانم حکم نهایی دادگاه‌ها چه خواهد بود، اما تا این لحظه هیچ‌کس اعدام نشده و چنین برنامه‌ای وجود ندارد.

وی افزود: مقام معظم رهبری به‌طور منظم در تلویزیون و در گردهمایی‌های عمومی حضور پیدا می‌کنند. فکر می‌کنم همه ایشان را دیده‌اند و به سخنرانی‌هایشان گوش داده‌اند. ایشان کاملاً در وضعیت خوب و سالمی هستند.

مجری: هند یک دوست است، اما روسیه و چین بیش از دوست هستند؛ آن‌ها متحد به شمار می‌آیند. در صورت وقوع جنگ یا بی‌ثباتی در منطقه، نقش روسیه و چین را چگونه می‌بینید؟

عراقچی گفت: ما برای دفاع از خود می‌دانیم چگونه به‌تنهایی از خود دفاع کنیم. بله، دوستان و شرکای زیادی داریم. روسیه و چین شرکای راهبردی ما هستند. اما در صورت جنگ، برای دفاع از خود به کسی نیاز نداریم؛ خودمان می‌توانیم این کار را انجام دهیم.

مجری: درباره اصلاحات چه؟ آیا نظام اساساً به اصلاحات فکر می‌کند؟ اصلاحاتی که شاید بتواند شما را از این انزوای بین‌المللی در بسیاری از زمینه‌ها، جدا از موضوع اورانیوم و هسته‌ای،خارج کند. آیا اصلاحات کمکی نخواهد کرد؟

عراقچی تأکید کرد: باید مشخص کنید دقیقاً منظورتان از اصلاحات چیست. رئیس‌جمهور پزشکیان بر اساس دسته‌بندی‌های مختلف سیاسی در ایران خود یک اصلاح‌طلب است و تاکنون عملکرد خوبی داشته است.

وی در ادامه گفت: اما همان‌طور که می‌دانید، مشکل اصلی ما اصلاحات داخلی نیست. البته اصلاحات همواره لازم است. هر نظامی نیاز دارد اصلاح شود و کاستی‌هایش برطرف گردد؛ این بدیهی است. اما مشکل ما از داخل ناشی نمی‌شود. بخش عمده مشکلات از بیرون است؛ از خصومت‌های ایالات متحده، اسرائیل و دیگران. بنابراین سیاست ما مقابله با این خصومت‌های خارجی، دفاع از خود و در درجه اول حفاظت از مردم‌مان است.

ادامه دارد...

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار