هشدار رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی :
تنها راه عبور از ورشکستگی آبی، بازگشت به فرهنگ کاریزی و سازگاری با کمآبی است
جلگهرخ (پانا) - رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: هیچ راهی جز سازگاری با کمآبی برای عبور از بحران و ورشکستگی آبی وجود ندارد. بازگشت به فرهنگ و تمدن کاریزی و تکیه بر خرد جمعی مردمی، تنها نسخه نجات منابع آب ایران است.
محمد علایی، رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با تأکید بر سازگاری با کمآبی برای مدیریت بحران آب در کشور گفت: «ریشه فرهنگ پایدار ایرانیان در سرزمین خشک ایران، در نظام فکری و تمدنی کاریز نهفته است؛ فرهنگی که بر خرد جمعی، صلح، همکاری اجتماعی و احترام به طبیعت استوار است.»
وی با بیان اینکه تمدن کاریزی هزاران سال بدون اتکا به دولت، نظام اجتماعی و اقتصادی منسجمی حول محور آب ایجاد کرد، افزود: «در این فرهنگ، آب نه منبع دولتی، بلکه سرمایهای مردمی بود که جایگاه اجتماعی و اخلاقی انسانها را تعیین میکرد. کاریز، نماد کار گروهی و اعتماد متقابل مردم بود و مدیریت آب بر پایه خرد جمعی صورت میگرفت.»
به گفته علایی، از دهه ۴۰ با اجرای اصلاحات ارضی و قانون ملی شدن آبها، دولت مالک اصلی آب شد و نهادهای سنتی و مردمی مدیریت منابع آب از بین رفتند.
وی افزود: «با اتکای دولتها به درآمد نفت از اوایل دهه ۵۰، ارزش اجتماعی و اقتصادی آب سقوط کرد و رابطه دولت و ملت در حوزه مدیریت منابع طبیعی به زیان مردم تغییر یافت.»
علایی راه برونرفت از وضعیت فعلی را احیای فرهنگ همکاری مردمی و الگوی تمدن کاریزی دانست و هشدار داد: «هرقدر اجرای طرح سازگاری با کمآبی به تعویق بیفتد، بازگرداندن وضعیت آبهای زیرزمینی سختتر و پرهزینهتر خواهد شد.»
ارسال دیدگاه