رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی:
امنیت غذایی یک مسئله بنیادین است
مشهد(پانا)-رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، با اشاره به اهمیت امنیت غذایی گفت: روز جهانی غذا فرصتی است تا جهان بار دیگر به مسئلهای بنیادین بیندیشد. امنیت غذایی اگر تحقق پیدا کند، بسیاری از چالشهای اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی قابل حل خواهند بود.

سید محمدعلی رضوی در سومین همایش ملی پژوهشهای کاربردی صنایع غذایی با محوریت فرآوری، ایمنی و سلامت در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود:با وجود پیشرفتهای علمی و صنعتی، فاصله میان فقیر و غنی افزایش یافته است و هنوز دسترسی عادلانه به غذای سالم برای همه مردم فراهم نیست. امنیت غذایی زمانی معنا دارد که تمام افراد جامعه بتوانند در طول زندگی خود به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی داشته باشند.
رضوی چهار رکن اصلی امنیت غذایی را «فراهمی غذا، دسترسی به غذا، مصرف صحیح و تابآوری نظام غذایی» عنوان کرد و گفت: این عوامل پایههای شکلگیری امنیت غذایی پایدار در هر جامعهای هستند.
وی با اشاره به چالشهای جهانی در حوزه غذا اظهار داشت: بر اساس گزارش مجامع بینالمللی در سال ۲۰۲۵، چاقی، تغذیه ناسالم و تغییرات اقلیمی از مهمترین تهدیدهای امنیت غذایی محسوب میشوند. هماکنون حدود ۲.۵ میلیارد نفر در جهان با چاقی و بیماریهای مرتبط با آن دستوپنجه نرم میکنند.
رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی تغییرات اقلیمی را تهدیدی جدی برای سلامت و کشاورزی دانست و گفت: در ایران، تلفات و ضایعات غذایی از مزرعه تا سفره بین ۳۰ تا ۵۰ درصد برآورد میشود که این رقم نشاندهنده ناکارآمدی در زنجیره تولید و مصرف است و باید به عنوان اولویت ملی مورد توجه قرار گیرد.
او همچنین به فشار سیستمهای ناپایدار کشاورزی بر منابع آب و انرژی اشاره کرد و گفت: ایران از نظر کمآبی در رتبه ششم جهان قرار دارد. این مسئله ضرورت بازنگری در الگوهای تولید و مصرف را نشان میدهد.
رضوی در پایان تأکید کرد: چالشهای غذایی هرچند عظیماند، اما غیرقابل حل نیستند. آیندهی غذا در گرو اقدام امروز ماست. باید کیفیت غذا، عدالت در توزیع و آموزش مصرف سالم را جدی بگیریم.
ارسال دیدگاه