پژوهشگر فلسفه تعلیم وتربیت کودک:
تغیرات سبک غذایی موجب آشفتگی غذایی شده است
تهران (پانا)_ پژوهشگر فلسفه تعلیم وتربیت کودک ضمن توضیح درباره علت ایجاد سبک غذایی جدید توضیح داد و عنوان کرد تغیرات سبک غذایی موجب آشفتگی غذایی شده است.

اگر کمی در فضای مجازی وقت خود را بگذرانید با یکی از این بلاگرهای غذا را که علاقمند به وسوسه کردن شما در خوردن آنها دارند مواجه خواهید شد.
شاید در نگاه اول با تکیهکلامهای خاص یا رفتارهای عجیب هنگام غذا خوردن این بلاگرها، خندهدار بهنظر برسند یا شاید آنها را افرادی درحال کسب درآمد تحلیل کنید و بگذرید اما برای همه اینطور نیست! این بلاگرها خوردن غذاهای این چنینی را در قبال کودکان و نوجوانان تبدیل به سبک خاصی از زندگی میکنند؛ سبکی که اکنون به راحتی توانسته آنها را بهسمت بیماریهای مختلف هدایت کند. این تغییرات سبک غذا توانسته بر سلامت جسمی و روانی تأثیر مخربی بگذارد و از مواد مغذی مانند ویتامینها و مواد معدنی محروم شوند.
در این میان آرش بابایی پژوهشگر فلسفه تعلیم و تربیت کودک و نوجوان درباره اثراتی که سبک غذایی جدید بر کودکان و نوجوانان گذاشته است در گفت و گو با پانا گفت:« سبک غذا در نسل جدید کودکان و نوجوانان، از الگوی طبیعی و ساده خانگی به سمت غذاهای صنعتی، سریع، آماده و پر زرق و برق تغییر یافته است. تنوع طعم ها، بسته بندی های جذاب و تبلیغات رسانه ای باعث شده انتخاب غذا، دیگر بر مبنای نیاز بدن و ارزش تغذیه ای نباشد بلکه بیشتر بر پایه لذت آنی، هیجان و مصرفگرایی شکل گیرد.
وی درباره وضعیت فرهنگ غذا در میان کودکان و نوجوانان گفت: فرهنگ غذایی کودکان امروز در مرحله ای بحرانی–گذار است که می توان درباره آن بدین صورت توضیح داد که از یک سو، ارزش های سنتی خانواده ها(غذای خانگی، دورهمی، آرامش سر سفره) در حال کمرنگ شدن است و از سوی دیگر، فرهنگ تبلیغات جهانی و مصرفگرایی، ذائقه کودکان را شکل می دهد.
بابایی با اشاره به اینکه این وضعیت نوعی آشفتگی فرهنگی در غذا است، گفت: نتیجه این وضعیت، نوعی آشفتگی فرهنگی در غذا قراره گرفته و کودک، همزمان میان دو جهان متفاوت (سفره خانوادگی و غذای آماده خیابانی) سرگردان است.
وی درباره معایب این تغیرات گفت: از معایب این تغیرات در کودکان و نوجوان می توان به تضعیف سلامت جسمی به صورت افزایش چاقی، کمبود ویتامین ها، بیماری های گوارشی و دیابت در سنین پایین اشاره کرد. در واقع می توان گفت هویت فرهنگی تضعیف شده است به این معنا که غذا، دیگر بازتاب سنت و پیوند خانوادگی نیست، بلکه به محصول بازار جهانی بدل شده است.
بابایی با اشاره به اینکه تغیرات سبک غذایی موجب کاهش مهارت های زندگی در کودکان شده است ادامه داد: ارزش غذا از «نیاز و معنای مشترک» به «کالا و سرگرمی» تنزل پیدا کرده است. کودکان کمتر در فرایند آماده سازی و مشارکت خانوادگی در غذا حضور دارند؛ که این امر، موجب کاهش مهارت های زندگی در کودکان شده است.
وی درباره علت رواج این سبک افزود: در دنیای امروز، برندها با جذابترین پیام ها، ذهن کودک را هدف می گیرند. سبک زندگی مدرن باعث شده تا والدین فرصت کافی برای پخت و صرف غذا نداشته باشند. کودک در مدرسه و خانه، یاد نمی گیرد که غذا، فقط لذت نیست، بلکه بخشی از تربیت، سلامتی و هویت است و در نهایت، الگوگیری از همسالان و سلبریتی ها باعث
شده تا انتخاب غذا بیشتر اجتماعی باشد تا عقلانی!
بابایی درباره تفاوت فرهنگ غذای گذشته و امروز در بین کودکان و نوجوانان توضیح داد: در گذشته، غذا یک تجربهی جمعی، خانگی و آیینی بود؛ کودک طعم غذا را در دل خانواده، همراه با روایت، سنت و احساس امنیت تجربه می کرد؛ لیکن امروز، غذا بیشتر، تجربه ای فردی، سریع و مصرفی شده است؛ کودک در
اتاق خود با یک بسته چیپس یا در خیابان با یک غذای آماده لذت می برد. در گذشته، غذا حامل ارزش های فرهنگی و اخلاقی از جمله سپاسگزاری، صبر در آماده سازی و احترام به بزرگترها بود در حالیکه امروز بیشتر نماد هیجان و هویت مصرفی است.
ارسال دیدگاه