معلم نمونه استانی مدرسه لاله‌های انقلاب ناحیه ۳ کرج:

آموزش امروز باید به سمت یادگیری فعال، مشارکتی و دانش‌آموزمحور حرکت کند

کرج(پانا)-معلم نمونه استانی پایه ششم مدرسه لاله‌های انقلاب ناحیه ۳ کرج با تأکید بر نقش یادگیری تعاملی، استفاده از فناوری‌های نوین و ایجاد چالش‌های علمی در کلاس درس، گفت: آموزش امروز باید از شیوه‌های سنتی فاصله گرفته و به سمت یادگیری فعال، مشارکتی و دانش‌آموزمحور حرکت کند.

کد مطلب: ۱۶۹۴۱۱۳
لینک کوتاه کپی شد
آموزش امروز باید به سمت یادگیری فعال، مشارکتی و دانش‌آموزمحور حرکت کند

معصومه سادات حسین‌زاده، در گفت‌وگو با خبرنگار پانا، با اشاره به بیش از ۲۲ سال سابقه فعالیت در عرصه تعلیم و تربیت، اظهار کرد: «معلمی تنها انتقال دانش نیست، بلکه رسالتی عمیق و اثرگذار در مسیر تربیت نسل آینده به شمار می‌رود و یک معلم موفق باید بتواند علاوه‌بر آموزش مفاهیم درسی، انگیزه یادگیری، تفکر خلاق و روحیه پرسشگری را در دانش‌آموزان تقویت کند.»

وی با بیان اینکه مفهوم «برتری» در حرفه معلمی فراتر از مهارت‌های ظاهری و ساده است، افزود: «برتری در این حرفه مجموعه‌ای از رفتارها، نگرش‌ها و اندیشه‌هایی است که در طول زمان، با تمرین و تجربه به عادت تبدیل می‌شود و معلم را در مسیر حرفه‌ای شدن قرار می‌دهد. معلم نمونه کسی است که همواره در حال یادگیری، به‌روزرسانی دانش و اصلاح شیوه‌های آموزشی خود باشد.»

حسین‌زاده با اشاره به دشواری‌ها و چالش‌های شغل معلمی عنوان کرد: «مدیریت رفتار دانش‌آموزان، برقراری ارتباط مؤثر و سازنده با والدین، شناخت تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان و انتخاب بهترین روش‌های تدریس متناسب با نیاز نسل امروز، از مهم‌ترین چالش‌هایی است که معلمان با آن روبه‌رو هستند. با این حال عشق به آموزش و علاقه به رشد دانش‌آموزان باعث می‌شود این سختی‌ها معنا پیدا کند.»

وی همچنین با اشاره به پیشینه خانوادگی خود در عرصه آموزش و پرورش، نقش خانواده را در علاقه‌مندی‌اش به حرفه معلمی بسیار مؤثر دانست و گفت: «فضای خانواده و آشنایی از دوران کودکی با ارزش و جایگاه معلم، موجب شد که با عشق و علاقه وارد این مسیر شوم و همواره تلاش کنم نقش مؤثری در تربیت نسل آینده داشته باشم.»

این معلم نمونه در تشریح سبک تدریس خود، یادگیری را یک «کنش متقابل و دو جانبه میان فراگیر و فرادهنده» توصیف کرد و افزود: «آموزش زمانی اثربخش خواهد بود که دانش‌آموز در فرآیند یادگیری نقش فعال داشته باشد. در کلاس‌های امروزی دیگر نمی‌توان تنها با سخنرانی و ارائه یک‌طرفه مطالب، انتظار یادگیری عمیق داشت. دانش‌آموز باید در جریان آموزش مشارکت کند، سؤال بپرسد، تجربه کند و به کشف مفاهیم برسد.»

وی با تأکید بر ضرورت استفاده از روش‌های نوین تدریس اظهار کرد: «بهره‌گیری از شیوه‌هایی مانند کلاس معکوس، بازی‌های آموزشی، فعالیت‌های گروهی، استفاده از ابزارهای دیجیتال و فناوری‌های آموزشی و همچنین پیوند دادن مفاهیم درسی با مسائل زندگی روزمره، می‌تواند فضای کلاس را پویا، جذاب و اثربخش کند. دانش‌آموزان امروز با فناوری رشد کرده‌اند و معلمان نیز باید متناسب با نیاز و زبان نسل جدید، شیوه‌های آموزشی خود را به‌روز کنند.»

حسین‌زاده درباره راهکارهای فعال‌سازی دانش‌آموزان در کلاس درس هم گفت: «ایجاد درس‌های عملی، اجرای فعالیت‌های گروهی، طراحی آزمایش‌های علمی، سپردن مسئولیت به دانش‌آموزان و مشارکت دادن آن‌ها در مراحل مختلف یادگیری، باعث می‌شود دانش‌آموزان با علاقه بیشتری در کلاس حضور پیدا کنند و فرآیند یادگیری برای آن‌ها عمیق‌تر و ماندگارتر شود.»

وی اضافه کرد: «زمانی که دانش‌آموزان در یک پروژه گروهی یا فعالیت علمی مشارکت می‌کنند، علاوه‌بر یادگیری مفاهیم درسی، مهارت‌هایی مانند کارگروهی، مسئولیت‌پذیری، حل مسئله و تفکر خلاق نیز در آن‌ها تقویت می‌شود و این موضوع از مهم‌ترین اهداف تعلیم و تربیت نوین است.»

این معلم نمونه همچنین با انتقاد از شیوه‌های سنتی آموزش که صرفاً بر سخنرانی و یادداشت‌برداری استوار است، تصریح کرد: «کلاس درس باید محیطی پویا و الهام‌بخش باشد. برای جذاب‌تر شدن آموزش می‌توان از روش‌هایی همچون دعوت از سخنرانان مهمان، برگزاری بازدیدهای علمی، یادگیری در فضای باز، ارائه کنفرانس‌های دانش‌آموزی، آزمون‌های همسالان و اجرای برنامه‌های خلاقانه آموزشی استفاده کرد. این روش‌ها علاوه‌بر افزایش انگیزه دانش‌آموزان، به درک عمیق‌تر مفاهیم درسی نیز کمک می‌کند.»

وی در ادامه درباره اصول طراحی آموزشی خود بیان کرد: «در طراحی هر درس، سه اصل مهم را مدنظر قرار می‌دهم؛ نخست توجه به علایق و نیازهای دانش‌آموزان، دوم ایجاد ارتباط تعاملی و مؤثر میان معلم و دانش‌آموز و سوم پیوند دادن محتوای آموزشی با زندگی اجتماعی و واقعی دانش‌آموزان. زمانی که دانش‌آموز احساس کند مطالب درسی با زندگی او ارتباط دارد، انگیزه بیشتری برای یادگیری پیدا می‌کند.»

حسین‌زاده با اشاره به فعالیت‌های تخصصی خود در حوزه آموزش، بیان کرد: «طی سال‌های تدریس در زمینه‌هایی همچون «تدریس برتر»، «معلم پژوهنده» و «کتابخانه کلاسی» فعالیت داشته‌ام و همواره تلاش کرده‌ام فرهنگ مطالعه، پژوهش و یادگیری مستمر را در میان دانش‌آموزان تقویت کنم.»

وی در پایان با توصیه‌ای به دانش‌آموزان خاطرنشان کرد: «موفقیت در زندگی نیازمند تلاش، پشتکار و یادگیری مداوم است. دانش‌آموزان باید همواره روحیه جستجوگری و پرسشگری خود را حفظ کنند و هیچ‌گاه از یادگیری دست نکشند. همان‌گونه که گفته‌اند: «ز گهواره تا گور، دانش بجویید.»

 

خبرنگار : دانش‌آموز: زهرا خاتمی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار