کارشناس و مراقبت سلامت ناحیه ۲ کرج:
شیر مادر، زیربنای رشد سالم نوزاد در ۲ سال نخست زندگی است
کرج(پانا)-کارشناس و مراقب سلامت ناحیه ۲ کرج گفت:شیر مادر، زیربنای تغذیه و رشد سالم نوزاد در ۲ سال نخست زندگی است زیرا شیر مادر مجموعهای کامل از مواد غذایی میباشد.

اعظم ضیایی به مناسبت روز جهانی شیر مادر در گفتوگو با پاناعنوان کرد: «روز ۱۰ مرداد به عنوان روز جهانی شیر مادر نامگذاری شده است زیرا شیر مادر اهمیت بسیاری در رشد نوزاد داشته و نه تنها تغذیهای کامل در۶ ماه اول زندگی نوزاد است،بلکه بدن نوزاد را نیز در برابر بیماریها ایمن میسازد.تغذیه انحصاری با شیر مادر، موجب رشد جسمی، آرامش روانی، و تقویت پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد هم میشود و تا ۲ سالگی، در صورت رشد معمولی نوزاد، توصیه میگردد.»
وی افزود:« در ۶ ماه اول پس از تولد، نوزاد باید تنها با شیر مادر تغذیه شود و حتی نیازی به مصرف آب نیز ندارد؛زیرا شیر مادر مجموعهای کامل از مواد غذایی و آب است.»
ضیایی ادامه داد:« درروزهای نخست پس از تولد، شیری که از سینه مادر ترشح میشود، به نام آغوز شناخته میشود.برخی افراد بهاشتباه تصور میکنند رنگ تیره آن نشانه نامطلوب بودن است و آن را مورد استفاده نوزاد قرار نمیدهند، در حالیکه آغوز عملکردی مشابه واکسن دارد و با داشتن پادتن، بدن نوزاد را تا سالها در برابر بیماریها ایمن میکند.شیر مادر در روزهای نخست باید حتماً به نوزاد داده شود تا از فواید آن بهرهمند گردد.»
وی در ادامه بیان کرد:« مادر باید تا ۶ ماه اول، فقط شیر خود را به نوزاد بدهد. بعضی از خانوادهها از شیر خشک استفاده میکنند چون نوزاد علاقه بیشتری نشان میدهد و مکیدن سینه مادر دشوارتر از شیشه شیر است.اگر نوزاد با شیشه شیر راحتتر باشد،ممکن است دیگر شیر مادر را مصرف نکند.»
ضیایی مطرح کرد:« استفاده انحصاری از شیر مادر باعث افزایش محبت میان مادر و نوزاد شده و بسیاری از بیماریها از جمله استفراغ کاهش مییابد. نوزادی که شیر مادر دریافت میکند، آرامش روانی و رشد عاطفی بالاتری نسبت به نوزادی که شیر خشک مصرف می کند دارد.»
وی توضیح داد:« مادرانی که تصور میکنند شیرشان کم است، معمولاً به این دلیل چنین فکر میکنند که نوزاد زیاد گریه میکند.اما گریه نوزاد در بدو تولد طبیعی است؛ زیرا از محیطی ساکت و امن به دنیای شلوغ وارد شده است.ملاک ارزیابی کافی بودن شیر مادر، میزان رشد نوزاد براساس نمودار رشد است.قد و وزن نوزاد در زمانهای مشخص بررسی میشود و در صورت وجود مشکل،تغذیه مناسب، خواب کافی، مصرف مایعات بیشتر و تا جای ممکن نوزاد را بغل کردن به مادر توصیه می شود.»
کارشناس و مراقبت سلامت ناحیه ۲ کرج اظهارکرد:«چون تماس نفس نوزاد با سینه مادر باعث ترشح هورمون اکسیتوسین و در نتیجه افزایش تولید شیر میشود؛ هنگامی که تولید شیر مادر افزایش یابد، نوزاد از نظر تغذیهای رشد مناسبی خواهد داشت. تغذیه کامل با شیر مادر در ماههای نخست تأثیر مستقیمی بر سلامتی نوزاد در سالهای بعدی دارد و سیستم ایمنی او قویتر خواهد شد.»
ضیایی بیان کرد:«بهتر است نوزاد تا پایان ۲سالگی شیر مادر مصرف کند،اما برخی کودکان بعد از یکسالگی وابستگی شدید به شیر پیدا میکنند و علاقهای به خوردن غذا ندارند.در چنین شرایطی، باید تدریجی مصرف شیر مادر کاهش یابد تا کودک به خوردن غذاهای سفره علاقهمند شود.برای این نوزادان بعد از واکسن ۱۸ماهگی، در حدود نوزدهماهگی میتوان برنامه کاهش شیر مادر را آغاز کرد تا نوزاد به غذای سفره سوق پیدا کند.»
وی در پایان گفت:«اگر نوزاد طبق نمودار رشد در وضعیت عادی باشد، مصرف شیر مادر تا پایان دو سالگی توصیه میشود.»
ارسال دیدگاه