محقق و پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های نوین:

هوش مصنوعی اشتغال متحول می‌کند

کرج (پانا) - محقق و پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های نوین گفت: هوش مصنوعی، اشتغال را نابود نمی‌کند، بلکه آن را متحول می‌سازد و حوزه‌هایی مثل پزشکی و حقوق، تحلیل داده و حتی تولید محتوا را نیز دگرگون کرده است.

کد مطلب: ۱۵۷۶۰۹۹
لینک کوتاه کپی شد
هوش مصنوعی اشتغال متحول می‌کند

ابراهیم مرتضایی به تأثیرات گسترده هوش مصنوعی بر آینده شغلی انسان‌ها پرداخت و در گفت‌وگو با پانا عنوان کرد: «پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه هوش مصنوعی موجب انقلابی در فرآیندهای صنعتی، خدماتی و علمی شده است. امروز شاهد کاربردهای گسترده AI در حوزه‌هایی چون خودروهای خودران، تشخیص بیماری‌ها، تحلیل داده‌های مالی، ترجمه همزمان زبان‌ها و حتی تولید محتوای رسانه‌ای هستیم. این ابزارها در حال تبدیل شدن به ارکان اصلی تصمیم‌گیری و خودکارسازی در بسیاری از سازمان‌ها هستند.»

وی افزود: «برخلاف فناوری‌های پیشین که بیشتر بر جایگزینی فعالیت‌های فیزیکی متمرکز بودند، آن‌چه هوش مصنوعی را متمایز می‌کند، توانایی آن در انجام وظایف شناختی و تصمیم‌محور است؛ یعنی همان حوزه‌هایی که پیش‌تر به طور انحصاری در اختیار نیروی انسانی بود. امروز شاهد آن هستیم که هوش مصنوعی به‌راحتی می‌تواند متن بنویسد، تصویر خلق کند، گفت‌وگو کند، داده تحلیل کند و حتی روند درمانی پیشنهاد دهد.»

به گفته این محقق، مشاغلی که ماهیت تکراری، قانون‌محور و قابل پیش‌بینی دارند، بیش از دیگر حوزه‌ها در معرض خطر هستند.

وی گفت: «گزارش سال ۲۰۱۷ مؤسسه «مک‌کینزی» نشان می‌دهد که بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلیون نفر ممکن است تا سال ۲۰۳۰ نیاز به تغییر شغل داشته باشند. رانندگان کامیون، کارگران خطوط تولید، کاربران مراکز تماس و حسابداران ابتدایی، جزو گروه‌هایی هستند که به‌سرعت در حال جایگزینی با سیستم‌های خودکار هستند.»

مرتضایی با بیان اینکه این دگرگونی لزوماً به معنای نابودی فرصت‌های شغلی نیست، تأکید کرد: «همان‌طور که برخی مشاغل حذف می‌شوند، مشاغل تازه‌ای نیز متولد می‌شوند؛ شغل‌هایی که سال‌ها پیش حتی وجود نداشتند. متخصصان علوم داده، مهندسان یادگیری ماشین، طراحان رابط کاربری انسان و ماشین و حتی متخصصان اخلاق هوش مصنوعی از جمله فرصت‌های شغلی جدیدی هستند که در پاسخ به همین تحولات ایجاد شده‌اند.»

وی با استناد به گزارش مجمع جهانی اقتصاد خاطرنشان کرد:«تا سال ۲۰۲۵، پیش‌بینی می‌شود که حدود ۸۵ میلیون شغل از بین برود اما در همین دوره، حدود ۹۷ میلیون شغل جدید متناسب با اقتصاد دیجیتال و مبتنی بر فناوری ایجاد خواهد شد. این یعنی اگر جوامع، مسیر درستی را در پیش بگیرند، می‌توانند تهدید را به فرصت تبدیل کنند.»

مرتضایی، راهکار اساسی مقابله با این دگرگونی را در آموزش مجدد نیروی کار دانست و ادامه داد: «مهم‌ترین نیاز امروز، توانمندسازی نیروی کار از طریق آموزش مهارت‌های جدید «reskilling» و ارتقای سطح تخصص‌های فعلی «upskilling» است. سیستم‌های آموزشی باید به سرعت خود را با نیازهای دنیای جدید تطبیق دهند. آموزش مهارت‌هایی چون تفکر انتقادی، خلاقیت، هوش هیجانی، توانایی حل مسئله و همکاری تیمی اهمیت دوچندان پیدا کرده است. در دنیای جدید، یادگیری مادام‌العمر به یک ضرورت تبدیل شده، نه یک انتخاب.»

وی همچنین نقش سیاست‌گذاران را در این مسیر حیاتی توصیف کرد و گفت: «اگر بخواهیم توسعه فناوری به نفع همگان باشد، دولت‌ها و سیاست‌گذاران باید وارد عمل شوند. تدوین قوانین شفاف برای استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی، حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، ایجاد زیرساخت‌های آموزش دیجیتال و کاهش شکاف دیجیتال از جمله اقداماتی هستند که باید با فوریت پیگیری شوند. در غیر این صورت، خطر افزایش نابرابری، بی‌ثباتی شغلی و حتی رشد فقر بسیار جدی است.»

مرتضایی با نگاهی امیدوارانه گفت: «هوش مصنوعی پایان اشتغال انسانی نیست بلکه آغاز مرحله‌ای جدید در تعریف کار است و اگر به‌درستی هدایت شود، می‌تواند به ابزاری قدرتمند برای ارتقای کیفیت زندگی و بهره‌وری تبدیل شود. آینده کار، مشارکتی خواهد بود و انسان و ماشین در کنار هم نه در برابر هم فعالیت خواهند داشت.»

خبرنگار : دانش‌آموز :پانیذ مرتضایی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار