نان کرنو نان محلی شهرستان شهربابک

خبرگزاری پانا:کُرنون ، از نان‌های محلی شهربابک محسوب می‌شود که بسیار خوشمزه و در بین مردم استان عزیز است

کد مطلب: ۳۰۷۵۳۹
لینک کوتاه کپی شد

کُرنون ، از نان‌های محلی شهربابک محسوب می‌شود که بسیار خوشمزه و در بین مردم استان عزیز است

نان کرنون پس از پخته شدن ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم وزن داشته و با توجه به اینکه آرد آن از گندم محلی تهیه شده و خمیر آن به کمک دست آماده می‌شود و نیز با توجه به اینکه تحت حرارت غیر مستقیم آتش و به صورت طبیعی پخته می‌شود، هیچگونه ضایعاتی در بر نداشته و به لحاظ خوب بودن طعم و خوشمزه بودن بی نظیر میباشد و در صورت ایجاد شرایط مطلوب، مدت زمانی بیش از سایر نان ها، قابل نگهداری و استفاده می باشد

نان کرنون تنور مخصوصی دارد که تنور کرنون نامیده می‌شود و نام این نان نیز از تنور آن اقتباس می‌شود‌

بانوان شهربابکی ابتدا با استفاده از هیزمی که از دهانه فوقانی در داخل کرنون ریخته می‌شود، کرنون را کاملا گرم کرده وسپس سنگ‌هایی را که همگی تقریبا کروی بوده و در حدود ۴ تا ۵ سانتیمتر قطر دارند، روی آتش هیزم‌هایی که در داخل کرنون سوخته‌اند‌، می‌ریزند

‌روی آتش‌ها با این سنگها کاملا پوشانیده می‌شود و بعد خمیرآماده شده (چونه) را با مقدار کمی آب خیس کرده و خمیرها را به ترتیب روی سنگ‌های داخل کرنون که در اثر حرارت آتش کرنون داغ شده اند‌، قرار می‌دهند تا سطح سنگ‌ها با خمیر پوشانده شود

بعد از ریختن خمیر‌ها به داخل کرنون، در پوش دهانه فوقانی را گذاشته‌(این در پوش یا تابه نان پزی بوده‌ یا از سنگ است) و اطراف آن را با استفاده از پارچه‌های کهنه‌ای مرطوبی که "لته" گفته می‌شود و کرنون برای مدت زمان ۴۵ دقیقه تا یک ساعت به همان حال رها می‌شود تا نان کرنون کاملا "مغزپخت" شده و روی آن برشته شود

تهیه خمیر برای پخت نان کرنون‌، تقریبا مشابه با روش تهیه خمیر برای سایر نان‌هاست و فقط این خمیر باید در لگن خمیری به کمک دست برای مدت نسبتا طولانی کاملا مشت خورده تا آماده شود که در حین این مدت مایه خمیری که از دفعه قبل نگهداشته شده به آن اضافه شده تا در تمام حجم خمیر پراکنده شود‌

تنور کرنون چوب و هیزم را به بهترین صورت می‌سوزاند و آتش آن کمتر دود می‌کند، این نوع تنور برای تمام سال قابل استفاده بوده و‌ تحت تاثیر شرایط جوی قرار ندارد‌

در یک تنورکرنون در یک زمان تعداد زیادی نون پخته می‌شود و از این رو در زمان پخت نون کرنو‌، حضور یک نفر به صورت تمام وقت در محل لازم نیست‌

نان‌های کرنون هیچگاه خام یا سوخته بیرون نمی‌آیند و ماندگاری بیشتری نسبت به سایر نان‌ها دارند‌

و هم اکنون طعم و مزه نون کرنون (کرنو) که به ثبت ملی رسده است، بی نظیر بوده و خوردنش بسیار لذت بخش است‌

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار