در گفتوگو با پانا مطرح شد؛
توصیههای غذایی به والدین و دانشآموزان در آستانه بازگشایی مدارس
تهران (پانا) - استاد تغذیه دانشگاه شهید بهشتی گفت: نخوردن صبحانه و مصرف فستفود بهصورت مداوم و نبود میانوعدههای سالم از جمله عواملی هستند که میتوانند عملکرد تحصیلی دانشآموزان را تحت تأثیر قرار دهد.

خدیجه رحمانی در گفتوگو با پانا درباره تغذیه سالم دانشآموزان در شروع سال تحصیلی، اظهار کرد: «کارشناسان حوزه سلامت بر نقش مهم خانوادهها در ترویج الگوهای صحیح تغذیه در کودکان و نوجوانان تأکید دارند. خانوادهها باید توجه ویژهای به تغذیه فرزندان خود داشته باشند، چراکه نسل آینده جامعه را میسازند و سلامت آنها مستقیما با آینده کشور گره خورده است.»
وی با اشاره به اهمیت وعده صبحانه اظهار کرد: «دانشآموزان بهویژه آنهایی که در نوبت صبح به مدرسه میروند، نباید بدون صبحانه از خانه خارج شوند. والدین باید خواب شبانه کودکان را طوری تنظیم کنند که فرصت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند.»
این کارشناس تغذیه گفت: «یک صبحانه کامل و مفید باید شامل گروههای غذایی کربوهیدرات پیچیده مانند نان کامل که انرژی پایدار فراهم میکند. منبع پروتئین زودهضم و زودجذب مانند تخممرغ یا پنیر، سبزیجات تازه مانند گوجهفرنگی، خیار یا کاهو، نوشیدنی مفید در صورت امکان، شیر نیز میتواند بخشی از صبحانه یا میانوعده باشد.».
وی ادامه داد: «گرسنگی طولانیمدت شبانه تأثیر منفی بر تمرکز و عملکرد ذهنی در مدرسه دارد. مطالعهای که بر روی کودکان دارای تغذیه مناسب انجام شده، نشان میدهد که فقط پس از دو هفته حذف صبحانه، عملکرد این کودکان در آزمونهای درسی بهویژه ریاضی، بهطور قابل توجهی کاهش یافته است.»
اهمیت میانوعدهها و تغذیه در شیفتهای مختلف
این کارشناس همچنین به اهمیت میانوعدهها اشاره کرد و گفت: «باید از برشهای آماده میوه، خشکبار و مغزها (مانند بادام و گردو) بهعنوان میانوعدههای سالم استفاده شود. در صورت نبود میوه تازه، ترکیب خشکبار و مغزها میتواند جایگزین مناسبی باشد. بچههایی که به خوردن صبحانه عادت ندارند، حداقل باید شیر بنوشند و والدین برای آنها یک ساندویچ مفید تهیه کنند تا در مدرسه مصرف کنند. تغذیه مناسب نه تنها بر سلامت جسمی، بلکه مستقیما بر تمرکز و یادگیری دانشآموزان تأثیر میگذارد. مصرف فستفود و قندهای مصنوعی به مقدار اندک مشکلی ندارد اما نباید در برنامه روتین غذایی باشد.»
این متخصص تغذیه در پاسخ به سؤالی درباره مصرف فستفود و قندهای مصنوعی در وعده صبحانه گفت: «حذف کامل فستفود یا قندهای مصنوعی شاید واقعبینانه نباشد، اما مصرف آنها باید محدود شود. مصرف گاهبهگاه، مثلاً ماهی یکبار، مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما اگر این خوراکیها به بخش ثابتی از رژیم غذایی تبدیل شوند، میتوانند در درازمدت باعث بروز بیماریهایی مانند دیابت شوند. حتی دو بار مصرف در هفته، در برخی مطالعات با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط دانسته شده است.»
ارسال دیدگاه