امروز: جمعه 31 اردیبهشت 1400 - 05:31 تبلیغات
خبرگزاری پانا
خبرگزاری پانا
  • خبرگزاری پانا
  • صفحه اصلی
  • آموزش و پرورش
      در حال بارگزاری
  • سیاسی
      در حال بارگزاری
  • اقتصادی
      در حال بارگزاری
  • اجتماعی
      در حال بارگزاری
  • فرهنگی
      در حال بارگزاری
  • ورزشی
      در حال بارگزاری
  • عکس
      در حال بارگزاری
  • ویدئو
  • رسانه‌های دیگر
      در حال بارگزاری
  • استانها
    • صفحه اصلی استان‌ها
    • آذربایجان شرقی
    • آذربایجان غربی
    • اردبیل
    • اصفهان
    • البرز
    • ایلام
    • بوشهر
    • تهران
    • شهرستانهای تهران
    • چهارمحال و بختیاری
    • خراسان جنوبی
    • خراسان رضوی
    • خراسان شمالی
    • خوزستان
    • زنجان
    • سمنان
    • سیستان و بلوچستان
    • فارس
    • قزوین
    • قم
    • کردستان
    • کرمان
    • کرمانشاه
    • کهگیلویه و بویراحمد
    • گلستان
    • گیلان
    • لرستان
    • مازندران
    • مرکزی
    • هرمزگان
    • همدان
    • یزد
  • آرشیو
  • درباره ما
  • ارتباط با ما

پانا رسانه‌های دیگر

سهم تحریم‌ها در بحران‌های اقتصادی

سهم تحریم‌ها در بحران‌های اقتصادی

بهمن آرمان*

4/25/2021 8:52:49 AM
4/25/2021 8:52:49 AM
یکشنبه 5 اردیبهشت 1400 - 08:52
بهمن آرمان کارشناس مسائل اقتصادی

اقتصاد ایران در حال حاضر با رکود عمیق و نرخ تورم بالا روبه‌رو است که در کنار آن باید تحریم‌ها را هم اضافه کرد. بدون شک در علم اقتصاد و سیاست برای حل چنین مشکلاتی راهکارهای مشخصی وجود دارد. در حالی که کشورهای همسایه‌مان مانند عراق با توجه به مشکلاتی که از نظر امنیتی و... دارد اما نرخ تورم‌شان پایین است که بخش عمده‌ای از آن به نبودن تحریم برمی گردد.

تحریم‌ها بر اقتصاد ایران مشکلات عدیده‌ای را حادث کرده‌اند هر چند برخی‌ها معتقدند که تحریم به خودی خود سرمنشأ تمام مشکلات کشور نیست، بلکه مشکل عدم استفاده از ابزارهایی است که در علم اقتصاد وجود دارد. اما اگر به اتفاقات اخیر در کشور برگردیم متوجه اثرات تحریم بر اقتصاد می‌شویم. بویژه در محصولاتی که خودکفا نیستیم یا نمی‌توانیم خودکفا شویم و باید راه‌های هزینه‌بر و درازی را بپیماییم. مانند واردات نهاده‌های دامی که تقریباً نیمی از آن وارداتی است یا تأمین واکسن کرونا که باید از طریق خرید ارزی صورت گیرد؛ و از آنجا که بانک مرکزی تحریم است و امکان تبدیل دلار به ریال برای ایران هم فراهم نیست - اصطلاحاً تحریم «یو ترن» (U TURN) - اثرات تحریم را در زمان‌های مشخص کاملاً بر اقتصاد حس می‌کنیم که نمونه‌های آن بحران مرغ یا تأمین دیرهنگام واکسن است و تا زمانی که تحریم‌ها برداشته نشوند اقتصاد ایران هر از چندگاهی شاهد این اتفاقات در بخش‌های مختلف خواهد بود. اما این تنها یک بخش از مشکلات اقتصادی کشور است، مشکلات دیگر اما در بخش‌های دیگر هم وجود دارد. برای مثال متأسفانه در ایران بنا به دلایل مختلف و بویژه پس از بر سر کار آمدن دولت نهم فضا برای حضور نخبگان و کارشناسان اقتصادی در مراکز تصمیم‌گیری و اجرایی بسیار محدود شد و همین امر ضربه‌ای به دستگاه سیاستگذاری‌ها زد. یکی از این ضربه‌های سیاستگذاری غیرکارشناسی را می‌توان در عدم تخصیص مناسب منابع در طرح‌های عمرانی ذکر کرد.

در شرایطی که آینده تحریم‌ها هنوز مبهم است و در بهترین حالت ممکن است تنها بخشی از تحریم‌ها برداشته شود با توجه به افزایش هزینه‌های جاری دولت، دولت نمی‌تواند اولویت را به بخش عمرانی کشور بدهد. در سال 1356 که اوج فعالیت‌های اقتصادی در ایران بود از هر دلار نفتی 42 سنت آن صرف هزینه‌های عمرانی می‌شد و پروژه‌های بزرگ مانند فولاد مبارکه و کارخانه آلومینیوم‌سازی و ماشین‌سازی و ذوب آهن و فولاد خوزستان که از بنگاه‌های بزرگ اقتصادی هستند از طریق بودجه عمرانی تأمین منابع می‌شدند، درحالی که هم اکنون به‌دلیل تحریم‌ها عملاً امکان چنین اقداماتی وجود ندارد. همچنین در دوران سازندگی توانستیم ضریب دلار‌های نفتی و فعالیت‌های ماندگار اقتصادی را تا حد 38 سنت برسانیم که در سال 72 اتفاق افتاد اما بتدریج با بزرگ شدن دولت سهم بودجه‌های عمرانی کاهش پیدا کرد. یعنی در طول سه سال گذشته کشور دارای بودجه عمرانی مناسب به خاطر تحریم‌ها نبوده است.

با این حال با استفاده از منابع داخلی که آن هم به سختی صورت می‌گیرد هر هفته پنجشنبه شاهد افتتاح طرح‌هایی هستیم که نشان دهنده این است که اگر چنانچه بخواهیم در اصل می‌توانیم طرح‌های بزرگ پتروشیمی را به عمل برسانیم. یعنی ایران دارای توانایی است. پس باید به این نکته که رهبر معظم انقلاب هم بارها عنوان کردند آنچه مهم است تقویت بخش ریالی اقتصاد است. یعنی اینکه ما برای فعالیت‌هایی که در حال حاضر ارتباطی با تحریم ‌ها ندارد مثل ساخت آزادراه‌ها و سدهای مخزنی یا ساخت مسکن برای کم درآمدها و استفاده از موقعیت ترانزیتی ایران انرژی بگذاریم.

برای بهبود شرایط اقتصادی فعلی و خروج از رکودی که در اقتصاد وجود دارد و بیکاری بسیار بالا که در حد غیرقابل تحملی خود را نشان می‌دهد ضرورت، تقویت بخش ریالی اقتصاد است و توپ در زمین بازی بورس است. من شخصاً با این صحبت رئیس جمهوری که می‌گوید سهم تحریم‌ها در بحران اقتصادی ایران بالا است، موافقم اما باید توجه داشته باشیم که بخش بزرگی از رکود فعلی در اقتصاد ایران از عملکرد بخش‌های تصمیم گیرنده در مسائل اقتصادی کشور ناشی می‌شود که چاره آن تجهیز منابع از طریق بورس است.

* اقتصاددان

منبع: ایران

بهمن آرمان اقتصاد ایران تحریم‌ها در بحران‌های اقتصادی نرخ تورم بانک مرکزی تحریم یو ترن بورس
اخبار مرتبط
  • 4 اولویت مهم رئیس‌جمهوری منتخب دوره سیزدهم

  • آیا اقتصاد کشور به بورس متکی می شود؟

  • شاخص‌های عمده تورم

  • نرخ تورم تولید گاوداری صنعتی منتهی به زمستان پارسال ۳۲.۴ درصد شد

  • آثار اقتصادی رفع تحریم در نیمه اول 1400 قابل مشاهده نیست

  • مجلس از توضیحات وزیر اقتصاد به سوال نماینده تبریز قانع شد

  • ناگفته های جهانگیری از توطئه علیه اقتصاد ایران

  • بهبود شرایط اقتصاد ایران در گرو دیپلماسی است

  • سیاستگذاری و دیپلماسی، دو اولویت مهم کشور

  • تدوین بسته حمایت از صادرات غیرنفتی در سال 1400

  • هشدار درباره بروز ابرتورم در اقتصاد ایران؛ حجم گسترده‌ای از فعالیت‌ها به سمت دلالی در حال حرکت است

نظرات
1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
3- نظرات پس از تایید منتشر می‌شود.
نظر شما با موفقیت ثبت شد

  • پربیننده ها
  • آخرین
  • جزئیات زندگی خانواده خرمدین از زبان ساکنان شهرک

  • چرا نباید نان را روی گاز داغ کرد

  • با این روش خروپوف را رفع کنید

  • نسل جوان امروز، بین بی هویتی و یا تظاهر به داشتن تفکر مستقل اسیر شده است

  • تراژدی فرزندکُشی

  • احکام انضباطی دربی 95 و ال‌کلاسیکو ایران اعلام شد؛ 7 بازیکن محروم شدند

  • اعترافات تکان دهنده والدین بابک خرمدین/ فیلم

  • ترکیب استقلال برای دیدار مقابل ذوب آهن اعلام شد

  • استقلال با انتقام دربی را فراموش کرد؛ فرهاد مجیدی جام می‌خواهد

  • رسیدگی به پرونده خبرنگار آسیب دیده در دانشگاه شهید بهشتی

  • تجمع حمایت از مردم فلسطین در میدان امام حسین(ع)

  • درس عبرت آلومینیوم برای خطیبی؛ منصوریان از تراکتور انتقام گرفت

  • شرکت در انتخابات، مسئولیت خطیر هر شهروندی است

  • پرسیدن چه سوال‌هایی ورود به حریم شخصی افراد است؟

  • چرا برخی نام خود را تغییر می دهند

  • من در انتخابات 1400 شرکت می‌کنم؛ زیرا.../2

  • نگاهی طنزآلود به غرب وحشی

  • ماجرا‌های ترسناکی که خواب را از چشمانتان می‌ربایند

  • راز‌هایی از مکان‌های مخوف‌ در ایران

  • حجم ویدئوها را بدون نرم افزار کم کنید!

  • پول‌سازترین شغل‌های جهان + تصاویر

  • چای داغ نباید با این مواد ترکیب شود

  • هشدار درباره خطر آلوده شدن "بهترین ماده غذاییِ طبیعت"

  • تقدیراز مربیان و دانش آموزان پیشتاز فعال فلاورجان

  • جلسه مجمع مشورتی جوانان منطقه فشافویه

  • نامه سفارت ایران در انگلیس درباره محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی

  • وزیر راه: ۶۵ هزار ناوگان بالای ۴۰ سال در جاده‌های کشور فعال است

  • طرح آمایش مرحله ۱۶ اتباع خارجی آغاز شد

  • ابتکار: حضور در مجامع بین المللی نظیر کمیسیون مقام زن به نفع کشور است

  • برترین‌های کشتی آزاد و فرنگی جام تختی معرفی شدند

  • رخشانی‌مهر: مدارس با رویکرد مدیریت سبز به نام شهدا مزین می‌شوند

  • پایان اشغالگری اسرائیل، صدای اکثریت جهان در سازمان ملل متحد

  • لاریجانی: گناه کبیره نکردم که کاندیدا شدم

  • جدول زمانی مدرسه تلویزیونی آخرین روز اردیبهشت ماه

 
کلیه حقوق متعلق به خبرگزاری پانا است.
ارتباط با ما درباره ما
طراحی و اجرا : سماسیستم