در میزگرد اولویت های توسعه و چالش ها در اجلاس کوآلالامپور۲۰۱۹:

روحانی: برای گشودن مسیر عزت امت اسلامی مسوولیت تاریخی داریم

تهران (پانا): رییس جمهوری در میزگرد اولویت‌های توسعه و چالش‌ها در اجلاس سران کوآلالامپور ۲۰۱۹، با بیان اینکه همه ما برای گشودن مسیر عزت و سربلندی امت اسلامی مسوولیت تاریخی بر دوش داریم، تاکید کرد: اسلام نه تمدن برخوردها بلکه تمدن تحمل، دعوت و همزیستی است.

کد مطلب: ۹۸۷۷۹۱
لینک کوتاه کپی شد
روحانی: برای گشودن مسیر عزت امت اسلامی مسوولیت تاریخی داریم
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام «حسن روحانی» روز پنج شنبه در میزگرد اولویت های توسعه و چالش ها در اجلاس سران کوآلالامپور ۲۰۱۹ ضمن تشکر مجدد از نخست وزیر مالزی به دلیل فراهم آوردن فرصت ارزشمند گفت و گو گفت: ما مسئولیتی مهم تاریخی بر دوش داریم که مسیر عزّت و سربلندی دنیای امّت اسلامی را بگشائیم و موانع پیشرفت و مشارکت آنان در راه رشد و اعتلاء جامعه بشری را از سر راه برداریم.
وی افزود: اطمینان دارم که با این ایده و آرزو در این نشست حضور پیدا کرده اید که تمدن اسلامی قادر است عصرطلایی خود را در شرایط جدید دنیای امروز تجربه کند. افول تمدن اسلامی زمانی آغاز شد که جریاناتی تنگ‌نظرانه و متعصبانه به فقه اسلامی نگاه کردند و متأسفانه برخی از آنها نقش خرد و تجربه بشری را در مدیریت جوامع نادیده ‌گرفتند در حالی که اسلام به ما توصیه می‌کند که ۲ رسول برای هدایت شما فرستادیم یک رسول باطنی شما که عقل شما است و یک رسول ظاهری که آن پیامبر اسلام(ص) است.
وی خاطر نشان کرد: این توصیه پروردگار و پیامبر را کنار گذاشتیم و از عقل و دانش و خرد خودمان و همچنین علم سایر ابناء بشر به خوبی استفاده نکردیم در حالی که اسلام به ما گفته بود الْحِکْمَةُ ضَالَّةُ الْمُؤْمِنِ، هر کجا حکمت و دانشی وجود دارد به آنجا بروید و به ما پیامبر اسلام(ص) امر کرده بود که همانند عبادت و نماز، دانش، علم و فراگیری دانش و علم هم بر شما ضروری و لازم است.
رییس جمهوری افزود: اینگونه تفکر متحجرانه بود که متأسفانه جوامع اسلامی را از پیشرفت دور کرد و یک فکر افراطی را در جامعه اسلامی بوجود آورد که این فکر افراطی هم به تمدن و پیشرفت ما صدمه زد و هم آسیب جدی بر چهره واقعی اسلام وارد کرد و همان که می‌بینیم جریان تکفیری و افراطی دنیای امروز در واقع جهل، تعصب، کشتار و ویرانی را در جامعه ما شایع کرده است. در برابر افراطی که ما را از عقل، خرد و تجربه دیگران باز می‌داشت یک تفکر، تفریطی دیگر هم در جهان اسلام آغاز شد و آن اینکه به ما گفت برای پیشرفت راهی وجود ندارد، مگر اینکه از الگوهای غربی به طور کامل تبعیت کنید و به ما گفت هرگونه پیشرفت و توسعه جوامع اسلامی در صورتی امکان‌پذیر است که از باورهای دینی‌تان فاصله بگیرید و از سنت‌های ملی‌تان دور بشوید و کاملاً به غرب، راه و الگوی غرب ایمان بیاورید و این همین بود که متأسفانه در برخی از کشورهای اسلامی بخاطر تقلید کامل از الگوهای غربی و بی توجهی به سنت‌های ملی و باورهای دینی جوامع اسلامی را از هویت‌ خودشان بازداشت.
وی یادآور شد: بخاطر این دو جریان فکری افراطی و تفریطی متأسفانه جوامع اسلامی بهای بسیار سنگینی را پرداختند. امروزه بر همگان آشکار شده که در دراز مدت، توسعه‌گرایی بدون توجه به ارزش‌های تاریخی و باورهای دینی می‌تواند اثرات بسیار مخربی را برای جوامع ما داشته باشد. کم توجهی به بعد فرهنگی توسعه مانع خلاقیت و نوآوری ملی می‌شود و از ظرفیت جامعه برای مقابله با الگوهای ناخواسته خارجی می‌کاهد.
حجت الاسلام روحانی با تاکید بر اینکه وقت آن است که به جایگاهی بیاندیشیم که امتِ مسلمان سزاوار و سرافراز به آن است؛ تصریح کرد: امت اسلام بر سریرِ شایسته خود نخواهد نشست مگر آنکه سررشته الفت را باز یابد و بندهای خشم و نفرت را میان مسلمان‌ها بردارد. اگر خود را برای همکاری کامل با جامعه اسلامی و برادرهای خودمان آماده نکنیم باز هم باید متأسفانه شکست را تجربه کنیم، از اسلام آموخته‌ایم که اسلام در پی برخورد و جنگ تمدن‌ها نیست، تمدن اسلام، تمدن تحمل دیگران، دعوت از دیگران و همزیستی با دیگران است.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با سایر کشورهای مسلمان است؛ افزود: ثمره سرمایهگذاری گسترده در آموزش عالی و تربیت دانشمندانِ جوان ما خوشبختانه کشور ما را در رده‌های بالای علمی منطقه‌ای و جهانی قرار داده است و خوشبختانه در برخی از رشته‌ها از جمله نانو و بیوتکنولوژی، علوم شناختی و دانش صلح آمیز هسته‌ای توفیقات بسیار خوبی را امروز به دست آورده‌ایم و خوشبختانه در تحقیقات و صنایع دفاعی امروز به نقطه‌ای رسیده ایم که به خوبی در برابر تهدیداتی که علیه ما است می‌توانیم از خودمان دفاع کنیم و در برخی از صنایع دفاعی‌مان صنعت ما قابل رقابت با صنایع کشورهای پیشرفته است و این نبود مگر در سایه بیداری نسل جوان امروز ما در کشور برای فراگیری، یادگیری و در کنار فرهنگ دینی و ملی خود. از طرف دیگر مردم‌سالاری اسلامی در کشور ما زمینه مشارکت فعال همه مردم را در سرنوشت خودشان فراهم کرده است.
وی ادامه داد: عامل اصلی که ابرقدرت ها در طول ۴۱ سال گذشته نتوانستند استقلال و حکومت ما را مورد صدمه قرار دهند به دلیل مردم سالاری و مشارکت بود. ما تقریبا در هر سالی یک انتخابات بزرگ و ملی و عمومی را شاهد بودیم در ۴۰ سال گذشته ۳۸ انتخابات برگزار کردیم و مردم ما آینده خود را با صندوق آرا تعیین می کنند و در دنیای امروز بدون مشارکت مردم استقلال کشور و توسعه کشور امکان ناپذیر است و خوشحالیم که توانستیم فرهنگ دینی خود را در کنار دموکراسی ، مردم سالاری، صندوق آرا و رای ، مشورت و نظر مردم قرار بدهیم که خداوند هم در قرآن به ما امر کرده و گفته است: و امرهم شورا بینهم این دستور اسلام به ماست که با مشارکت یکدیگر تلاش کنیم و بتوانیم به اهداف خود دست پیدا کنیم.
حجت الاسلام روحانی خطاب به رییس میزگرد گفت: امروز روز تصمیم برای پیشرفت دنیای اسلام بر پایه همکاری است ما باید در کنار یکدیگر با هم همکاری کنیم و زمینه های بسیار متعددی برای هم افزایی امروز در دنیای اسلام وجود دارد. مهم این است که ما بتوانیم با گام های سنجیده و حساب شده زمینه را برای همکاری گسترش دهیم. به نظر ما در بخش اقتصادی ما در پنج حوزه می توانیم به هم نزدیک تر شویم و مشارکت کنیم. حوزه اول همکاری های مالی، همکاری های پولی، بانکی و بیمه ای است. ما می دانیم که امروز بسیاری از تحرکات اقتصادی ما وابسته به بیمه خارجی و کشورهای بزرگ است، در حالی که ما کشورهای اسلامی قادر هستیم با سرمایه گذاری هم یک بیمه ای را ایجاد کنیم مخصوصا در زمینه حمل و نقل تا خودمان را از وابستگی نجات دهیم.
وی ادامه داد: امروز در شرایط تحریم بیمه کشورمان با برخی از بیمه های کشورهای دیگر توانستیم با هم مشارکت کنیم و بتوانیم بیمه های مورد نظر خودمان را به وجود بیاوریم. در زمینه بانکی امروز باید با پول ملی خود با هم مشارکت کنیم و بدون پول ملی و با تکیه بر دلار قادر نیستیم استقلال اقتصادی خود را حفظ کنیم. زمینه دیگر زمینه فناوری های نوین است در این زمینه کشورهای اسلامی پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشتند و ما شاهد آن هستیم که در زمینه فناوری های نوین قادریم روی پای خود بایستیم و خودمان اخیرا در زمینه مساله نفت و گاز به خاطر تحریم دیدیم که نیازمند به برخی از صنایعی هستیم که باید روی پای خود بایستیم و به همین دلیل شروع به ساخت توربین ها و کمپرسورها کردیم.
همکاری مشترک در حوزه فرهنگی و اجتماعی، موضوع دیگری بود که رییس جمهوری در سخنان خود به آن پرداخت و پیشنهاد کرد: موضوع طراحی و راه اندازی شبکه گردشگری، شبکه اطلاعاتی و ارتباطی بین کشورهای اسلامی، تحقیقات مشترک در زمینه هوش مصنوعی و تأسیس بازار محصولات فرهنگی و رسانه ای کشورهای اسلامی را در دستور کارمان قرار دهیم. می توانیم روی یک برنامه عمل کوتاه مدت و میان مدت با همدیگر توافق کنیم و سازوکاری را برای پایش مستمر مسائل و ارائه راه حل واقع بینانه و عملی فراهم کنیم. برای همگان روشن باشد که هدف این حرکت جدید که آن را می توانیم «مجمع توسعه اسلامی» بنامیم IDF چیزی که هدف آن اعتلای جوامع مسلمان و ارتقای سطح مشارکت آنان در حرکت جامعه بشری است این حرکت آرمان های مشترک همه مسلمان ها را دنبال می کند و هرگز علیه مصالح هیچ مسلمانی یا هیچ جامعه اسلامی حرکت نخواهد کرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار