فعالان کسب و کارهای آنلاین عنوان کردند:

شکار متخلفان با سامانه شاهکار

تهران (پانا) ـ رئیس سازمان فناوری اطلاعات، امیر ناظمی از امکان اتصال و دسترسی برخی کسب وکارهای اینترنتی به سامانه احراز هویت کاربران (شاهکار) خبر داد.

کد مطلب: ۹۱۹۹۱۳
لینک کوتاه کپی شد
شکار متخلفان با سامانه شاهکار

به گزارش روزنامه ایران، در پی اعلام این خبر فعالان حوزه فین‌تک و کسب و کارهای آنلاین نظر خود را درباره اتصال استارتاپ‌ها به این سامانه و اینکه اتصال آنها به این سامانه چه مشکلات و معضلاتی از کسب و کارهای آنلاین را حل خواهد کرد، ابراز کردند.

حل بزرگ‌ترین چالش استارتاپ‌ها
رضا الفت‌نسب سخنگوی اتحادیه کسب و کارهای مجازی گفت:«در کسب و کارهای آنلاین امکان احرازهویت کاربرانی که از خدمات این کسب و کارها استفاده می‌کردند، ممکن نبود از این‌رو با اتصال آنها به سامانه شاهکار امکان احرازهویت کاربران میسر می‌شود. بدین‌ترتیب یکی از بزرگترین چالش‌های این بخش که همانا استفاده از عناوین جعلی و کلاهبرداری است، حل خواهد شد.»
او بیان کرد: اتصال کسب و کارهای آنلاین به سامانه شاهکار اتفاق خوب و گام مثبتی برای بهبود روند کاری کسب و کارهای مجازی است. پیش از این افراد زیادی برای خرید و فروش از نام‌های جعلی و سیمکارت دیگران استفاده می‌کردند که با این سامانه به‌نوعی جعل عنوان صورت نخواهد گرفت.
عضو هیأت‌مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی در ادامه با اشاره به‌اینکه امیدوارم مسئولان قبل از استفاده از این سامانه باگ‌های احتمالی آن را برطرف کنند، گفت:از سوی دیگر به‌نظرم باید استفاده از این سامانه را همه گیرتر کنند تا نتایج بهتری را در حوزه کسب و کارهای مجازی شاهد باشیم.

کامل نبودن سامانه شاهکار
«بحث احرازهویت یکی از چالش‌های بزرگ استارتاپ‌ها محسوب می‌شود و اتصال به این سامانه کمک بزرگی به آنها خواهد کرد ولی سامانه شاهکار فعلاً نمی‌تواند تمام چالش‌های این حوزه را برطرف کند.»
مهدی عبادی رئیس انجمن فین‌تک‌ها با بیان مطلب‌فوق گفت:اقدام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای رفع چالش‌های کسب و کارهای آنلاین و فین‌تک‌ها گامی مثبتی است ولی باید گفت با سرویس‌هایی که اکنون سامانه شاهکار دارد الزاماً احراز هویت فرد به‌صورت کامل انجام نمی‌شود.
عبادی با اشاره به‌اینکه تنها سرویسی که این سامانه انجام می‌دهد تطابق کدملی کاربر با شماره تلفن‌همراه او است، افزود:این موضوع تا حدودی به احرازهویت کاربران کمک می‌کند ولی کامل نیست، چرا که هویت دارای پارامترهای دیگری است که هنوز سامانه شاهکار آنها را ندارد. به‌عبارتی اطلاعات این سامانه نقص دارد چون الزاماً کدملی کاربر با سیمکارت او همخوانی ندارد، چرا که در بیشتر موارد سیمکارت کاربر به‌نام پدر، مادر و همسر اوست و این عدم‌تطابق مبنی‌بر پنهان کردن هویت نیست.
رئیس انجمن فین‌تک‌ها با اشاره به‌اینکه شنیده‌های ما حاکی است که وزارت ارتباطات قصد دارد دیگر سرویس‌های مورد نیاز احرازهویت را نیز به سامانه شاهکار اضافه کند، گفت:گویا قرار است سرویس ثبت‌احوال نیز به این سامانه اضافه شود اگر این اتصال نیز برقرار شود، احرازهویت تقریباً کامل می‌شود.
او با بیان اینکه احرازهویت صرفاً سرویس فنی مانند سامانه شاهکار نیست، افزود:از سوی دیگر برای کامل شدن بحث احرازهویت کاربر، سازمان ارائه‌دهنده هویت نیز باید مسئولیت احراز هویت را برعهده بگیرد و مسئولیت احراز هویت کاربر با کسب و کارهای آنلاین نباشد.
عبادی در پاسخ‌به این سؤال که با اتصال‌به سامانه شاهکار چه معضلاتی از استارتاپ‌ها حل می‌شود، گفت:زمانی بحث احرازهویت معنا پیدا می‌کند که تخلفی صورت و شکایتی ثبت می‌شود. به‌دنبال تخلف و ثبت‌شکایت قوه‌قضائیه و پلیس‌فتا برابر با استعلام‌قضایی، از استارتاپ‌ها انتظار دارند تا دیتای کاربر مانند موقعیت‌مکانی، فنی و... را در اختیار آنها قرار دهند. استارتاپ‌ها اطلاعاتی از کاربر دارند ولی آنها نمی‌دانند الزاماً آنچه کاربر به کسب و کار مجازی ارائه داده است صحت دارد یا خیر چون استارتاپ‌ها هیچ ابزاری برای راستی‌آزمایی و تطبیق کدملی فرد و شماره تلفن و آدرس پستی کاربر برای همخوانی ندارند اما با این سامانه بحث راستی‌آزمایی صورت می‌گیرد و در صورت نیاز و وقوع تخلف و شکایت با استعلام‌قضایی اطلاعات کاربر خاطی به قوه‌قضائیه و پلیس‌فتا ارائه می‌شود.

امکان شناسایی متخلفان
میلاد جهاندار یکی از فعالان حوزه فین‌تک نیز از امکان دسترسی کسب و کارهای آنلاین به سامانه شاهکار برای احرازهویت کاربران ابراز خرسندی کرد و گفت:ما نیز درخواست اتصال به این سامانه را داده‌ایم که امیدواریم بتوانیم هرچه سریعتر به سامانه شاهکار متصل شویم.
جهاندار با اشاره به‌اینکه از نظر فنی احرازهویت در کسب و کارهای ارائه‌دهنده خدمات آنلاین بسیار مهم است، بیان کرد: هرچقدر برای کسب و کارهای ارائه‌دهنده خدمات‌آنلاین چنین ابزارهایی مانند احرازهویت فراهم شود، به مردم بهتر می‌توانند خدمات ارائه دهند. از سوی دیگر تعامل بهتری بین استارتاپ‌ها و سازمان‌های حاکمیتی برقرار می‌شود، چرا که پیش از این هر مشکلی که در بحث احرازهویت کاربران و تخلفات پیش می‌آمد استارتاپ‌ها را مقصر می‌دانستند در حالی‌که با استفاده از این ابزار بسیاری از مشکلات این بخش حل می‌شود.
موسوی مسئول روابط عمومی یکی از کسب و کارهای آنلاین در فروش کالا نیز با بیان اینکه این سایت برای اتصال به سامانه شاهکار درخواست داده است، گفت:ا حرازهویت می‌تواند به کسب و کارهای آنلاین کمک فراوانی کند و راهی است برای شناسایی متخلفان.
او همچنین ادامه داد: از سایت کالاهای زیادی خریداری می‌شود و امکان احراز هویت فرد وجود نداشت بنابراین تخلفاتی که صورت می‌گرفت متوجه سایت می‌شد که با این روش مشکلاتی از این دست رفع خواهد شد.
گفتنی است سامانه شاهکار در پی مصوبه شورای‌عالی فضای‌مجازی به‌منظور تأمین کامل حریم‌خصوصی و امنیت اطلاعات کاربران در فضای‌مجازی و حقیقی در سال ۹۴ راه‌اندازی شده است. این سامانه در واقع یک واسط بین اپراتورهای مخابراتی و مراجع تطبیق‌هویت است که پیش از ارائه سرویس به مشترکان، هویت مشترک را از نظر حقیقی یا حقوقی، ایرانی یا خارجی بودن صحت‌سنجی می‌کند و درصورت تأیید درستی اطلاعات در سامانه، اجازه ارائه سرویس را می‌دهد. پیش از این اطلاع از تعداد سیمکارت‌های تلفن‌همراه، سرویس‌های مخابراتی شامل اینترنت، تلفن‌ثابت و اطلاع از شماره‌های تلفن‌همراه به‌‌نام مشترک از جمله سرویس‌های این سامانه بود که هم‌اکنون با توسعه سرویس‌های آنلاین از طریق اپلیکیشن‌ها و سایت‌های اینترنتی، امکان اتصال به این سامانه برای کسب و کارها نیز فراهم شده است. به این‌ترتیب با مشخص شدن هویت‌کاربر، خدمات از هر سرویس ارتباطی به صاحب همان سرویس ارائه می‌شود و هیچ فردی حق استفاده از شماره همراه فرد دیگری برای ثبت‌نام در خدمات مالی و بانکی، استفاده از نرم‌افزار دولت همراه، نرم‌افزارهای موبایل بانک، پرداخت‌آنلاین، ثبت آگهی فروش، فروشگاه‌های آنلاین و سایر نرم‌افزارهایی که حریم‌خصوصی در آنها مطرح است یا امکان تقلب و کلاهبرداری در آنها وجود دارد را نخواهد داشت.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار