توضیح وزیر بهداشت درباره بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها

تهران (پانا) - وزیر بهداشت درباره بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها گفت بازگشایی در اولین زمان ممکن از نظر علمی، هر زمان میسر باشد باید انجام شود.

کد مطلب: ۱۲۲۹۴۴۴
لینک کوتاه کپی شد
توضیح وزیر بهداشت درباره بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها

بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری که امروز در محل این وزارتخانه برگزار شد ضمن تشکر از همه رسانه ها برای همراهی وزارت بهداشت در دوران شیوع کرونا و انعکاس مشکلات مردم، با بیان اینکه در این همه گیری ما بیش از ۲۰۰ نفر از افراد جامعه سلامت را از دست دادیم و تعدادی هم خانواده هایشان درگیر شدند که در آمار ما نیست، گفت: ما صحنه‌ های خیلی خوبی از ایثار و فداکاری داشتیم که در دنیا بی‌نظیر بود، این در حالی است که بسیاری از کشور‌ها دچار کمبود پزشک و تخت شدند و بیماران بر زمین ماندند، ولی در کشور ما با تلاش کادر بهداشت و درمان هیچ بیماری روی زمین نماند و بحران عظیمی مدیریت شد.

وی ادامه داد: در شروع کار با حجم بالایی از بیماران روبرو بودیم و چون خودم رییس بیمارستان لبافی نژاد بودم با تعداد زیادی از مرگ و میر و بیماران بدحال در آی سی یو روبرو بودیم. در شروع کار حدود ۵۰ هزار مبتلا در روز، ۷۰۰ مرگ و میر و حدود ۸۰۰۰ بستری در آی سی یو داشتیم؛ یک فاجعه ملی در موج پنجم مشاهده کردیم و این موضوع به بنده و همکارانم نشان داد که اولویت اول ما مبارزه با کرونا است.

عین اللهی با اشاره به آمار واکسیناسیون در کشور، اظهار کرد: در آغاز به کار من در وزارت بهداشت، از دی ماه ۹۹ تا تیر ماه ۱۴۰۰ تنها پنج میلیون واکسن تزریق شده بود؛ امروزه همه دنیا و دانشمندان معتقدند که بهترین روش مبارزه با کرونا واکسیناسیون است. هفته اولی که کار را شروع کردم هیچ واکسنی نداشتیم و همه واکسن ‌ها تزریق شده بود. علت رسیدن واکسن، تلاش ‌های رییس جمهور، معاون اول ایشان و همدلی ایجاد شده بین وزارت خارجه، بانک مرکزی، وزارت بهداشت و هلال احمر بود. با جلسات منظمی که حداقل دو بار در هفته برگزار می شد تامین واکسن به سرعت و خارج از کار اداری انجام شد.

تا به امروز ۱۵۰ میلیون دز واکسن وارد کشور شده است

وزیر بهداشت تصریح کرد: تا به امروز ۱۵۰ میلیون دز واکسن وارد کشور شده که حرکت بزرگی است که با بی‌خوابی و تلاش شبانه روزی همه افراد در تمام نهاد‌ها برای نجات جان مردم اتفاق افتاد. آنها این زحمت را کشیدند تا مرگ و میر‌ها را به عنوان فاجعه ملی کاهش دهند؛ تاکنون ۹۵ میلیون دز واکسن در کشور تزریق شده است که علت توفیق ما، پای کار آمدن مردم بود و برای اولین بار بعد از دفاع مقدس به این شکل به ما کمک کردند. در مراکز واکسیناسیون تعداد زیادی نیروی داوطلب و دانشجو فعال بوده و در حال کار هستند؛ اگر قرار بود با نیرو‌های خود کار کنیم برای واکسیناسیون این تعداد، حدود یک سال زمان لازم بود، اما با کمک مردم، به صورت شبانه روزی واکسیناسیون را انجام دادیم.

به گفته وی وقتی با سازمان‌ های بین‌المللی جلسه داشتیم تعجب کردند که این اتفاق چگونه رخ داده است و اینگونه منحنی واکسیناسیون ما صعودی شد.

پنج مرکز تولید واکسن ما در سطح عالی تایید شدند

عین اللهی در ادامه نشست به تولیدات داخلی واکسن اشاره و خاطرنشان کرد: تولید داخل تضمینی برای آینده ما ایجاد می‌کند؛ چراکه کرونا و بیماری ‌های مشابه در آینده برای ما تهدید هستند؛ امروز پنج مرکز تولید واکسن ما در سطح عالی تایید شدند؛ به جز برکت، واکسن ‌های فخرا، رازی، سیناژن و پاستور نیز تولید داخل هستند و برای آینده این اطمینان را داریم که از واکسن ‌های داخلی استفاده کنیم.

وزیر بهداشت افزود: از ۱۵۰ میلیون دز واکسن وارد شده، حدود ۹۵ میلیون دز تزریق کرده ایم و مابقی هم ذخیره و در حال توزیع است. حدود ١٣ میلیون واکسن داخلی تحویل گرفته ایم و ۱۲ میلیون هم از واکسن‌ های جدیدی که نام بردم آماده تحویل به بازار هستند و ان شاءالله با حمایت وزارت بهداشت و دولت از تولید داخل، برای دز سوم از تولیدات داخل استفاده خواهیم کرد و به این ترتیب می‌ توانیم اطمینانی از تولید داخل داشته باشیم.

واکسیناسیون مقاومت فردی را افزایش می‌دهد

وی با بیان اینکه از ۹۵ میلیون دز تزریق شده، نزدیک به ۵۵ میلیون دز اول واکسن بوده است که حدود ۸۲ درصد را شامل می‌شود و تزریق دو دز به ۳۸ میلیون رسیده است، گفت: امیدواریم تا پایان آبان ۸۰ درصد را به صورت کامل (دو دز) واکسینه کنیم و به این ترتیب خیال مان تا حدودی راحت می‌شود. اکنون کشور‌های همجوار و اروپایی در موج ششم هستند؛ به طوری که آمار آمریکا ۱۵۰۰ نفر در روز و روسیه ۱۰۰۰ نفر در روز است؛ اگر واکسیناسیون در این سطح انجام نمی‌شد تجربه تلخ موج پنجم برای ما تکرار می‌شد.

عین اللهی با تاکید بر اینکه واکسیناسیون مقاومت فردی را افزایش می‌دهد، اما باید توجه کرد که ویروس در جامعه همچنان وجود دارد که امیدواریم با گسترش میزان واکسیناسیون، تعداد بستری و مرگ و میر کاهش یابد، توضیح داد: واکسیناسیون وسیع در کشور انقلابی بود که انجام شد و اکنون رکورددار میزان واکسیناسیون روزانه هستیم؛ حدود یک میلیون و ۶۵۰ هزار دز در روز تزریق داریم که در اجرا بسیار سخت است. در تزریق در هفته هم رکورد ۸ میلیون و ۶۰۰ دز را زده‌ایم که به اندازه جمعیت برخی کشور‌های همجوار بود که قبلا خیلی به واکسن زدن افتخار می‌کردند، برای تحقق این امر باید از مردم عزیزمان تشکر کنیم.

فعلا جشن پایان کرونا در دنیا نخواهیم داشت

وزیر بهداشت عنوان کرد: اگر به واکسیناسیون ۸۰ درصد برسیم حتما لازم است در مراسمی از آنهایی که در داخل و خارج وزارت بهداشت به ما در این کار جمعی کمک کردند، تشکر کنیم، به ویژه خبرگزاری‌ها که بسیار کمک کردند. البته فعلا جشن پایان کرونا در دنیا نخواهیم داشت. کرونا در یک کشور به تنهایی ریشه کن نمی ‌شود و به دلیل ارتباطات و مسافرت ‌ها پدیده جهانی است که باید عادت کنیم با این ویروس زندگی کنیم اما باید مقاومت خود را بالا ببریم. تاب آوری مردم در رعایت پروتکل‌ ها کم شده که طبیعی است، اما باید عادت کنیم با کرونا زندگی کنیم چراکه اکنون در وسط آتش هستیم و کشور‌های همجوار و کمی دوردست‌تر در موج ششم هستند که این موضوع ما را نگران می‌کند.

مراکز درمانی در آماده باش کامل هستند

وی با بیان اینکه مراکز درمانی در آماده باش کامل هستند و تجربه خوبی از درمان بیماران کرونایی پیدا کرده و تجهیزات و امکانات نظیر اکسیژن ساز را فراهم کرده ایم، مطرح کرد: در تولید داروهای ضد کرونا در کشور به خودکفایی رسیده ایم و ۳ شرکت تولید کننده فاویپیراویر و ۸ شرکت تولید کننده رمدسیویر داریم؛ این موضوعات افتخارات ملی ما هستند. دانشمندان برجسته‌ای در کشور داریم، کسانی را داریم که شاید پنج ماه متوالی خانه نرفته و به صورت شبانه روزی در آزمایشگاه‌ها کار می‌کنند و این در حالی است که بسیاری کشور‌ها در تولید واکسن و دارو موفق نبودند. کادر بهداشت و درمان ما در این حماسه به عنوان قهرمان ملی عمل کردند و توانستیم این مرحله را پشت سر بگذاریم.

بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها هر زمان میسر باشد، باید انجام شود

وزیر بهداشت همچنین درپاسخ به سوالی درباره بازگشایی مدارس، مشاغل و دانشگاه‌ها و نظر تخصصی وزارت بهداشت در این زمینه، گفت: در دوران کرونا، بزرگترین صدمه را در آموزش دیدیم. آینده مملکت به بازگشایی دانشگاه‌ها و کلاس‌های حضوری بستگی دارد. بچه ها اکنون صدمات زیادی خوردند. سیک زندگی‌شان بر هم خورده، خیلی می‌خوابند، پرخوری می‌کنند، چاق شدند و ... در عین حال ما در مدارس فقط درس یاد نمی‌دهیم، بلکه روابط اجتماعی برخورد با یکدیگر و... را آموزش می‌دهیم و در دنیا این صدمات ایجاد شده است. بازگشایی در اولین زمان ممکن از نظر علمی، هر زمان میسر باشد باید انجام شود. خوشبختانه عوارض و مرگ و میر کرونا در بچه‌ها نادر است و بیشتر مرگ و میر در سنین بالاتر اتفاق می‌افتد. درباره بازگشایی ستاد کرونا بر اساس اطلاعاتی که به آنجا ارائه می‌شود، تصمیم می‌گیرد. شما رسانه‌ها هم کمک کنید تا زودتر بازگشایی‌ها به ویژه در مدارس و دانشگاه‌ها انجام شود. زیرا آینده مملکت به این‌ متخصصان نیاز دارد. اکنون در قسمت پزشکی و پرستاری، اگر افراد کارآزموده نشوند، در آینده دچار مشکل می‌شویم. بنابراین این را باید در اسرع وقت انجام دهیم.

قول من برای پایان واکسیناسیون تا دهه فجر بود

وزیر بهداشت در ادامه این نشست خبری، تصریح کرد: ما با حداکثر ظرفیت در حال واکسیناسیون هستیم و امیدواریم تا اواخر آبان یا اوایل آذرماه تمام شود. قول من در مجلس درخصوص پایان واکسیناسیون تا دهه فجر بود و هرچه این زمان زودتر محقق شود لطف الهی و کمک مردم به ما بوده است. هر یک نفر که فوت کند یک‌ ضربه روحی بزرگی به بنده و جامعه است.

وی با اشاره به واکسیناسیون کودکان و با بیان اینکه تصمیمات ستاد کرونا قانونی است و احتیاجی به مجلس شورای اسلامی ندارد، گفت: بنابراین هر تصمیمی بگیرد میتواند ابلاغ کند که قانونی است و قوه قضائیه باید آن را مشخص کند. الان ستاد کرونا تصمیم گرفته است که ۱۲ سال به بالا واکسن بزنند.

وزیر بهداشت درباره واکسن‌های ایرانی کرونا، تاکید کرد: واکسن‌ها ۳ مرحله دارند. در مرحله دوم از نظر ایمنی و در مرحله سوم از نظر اثرگذاری بررسی می‌شوند. همه واکسن‌ها مرحله دوم را طی کردند و واکسن امنی هستند و عارضه گزارش نشده است. در مرحله سوم بسته به آماری که ارائه می‌دهند کمیته واکسن تصمیم گیری می‌کند و بر اساس آن مجوز می‌دهد. تمام واکسن‌های تولید داخل از بهترین‌ها هستند ‌و ما انواع پلتفرم واکسن‌ها را داریم و بهترین واکسن‌ها را داریم. واکسن نورا هم مرحله اول را طی کرده است که نوترکیب است و اگر مراحل را طی کند شاید بتواند مجوز بگیرد.

وی تاکید کرد: شرکت‌های دیگری هم برای واکسن وارد شدند و گفتند واکسن می‌سازند اما هنوز مرحله اول را هم طی نکردند و فکر می‌کنم همین اندازه و ۵ یا ۶ واحد تولید واکسن برایمان کفایت می‌کند.

وزیر بهداشت درپاسخ به سوالی درباره مدیریت واکنش سریع کرونا با وجود انحلال تیم واکنش سریع نیز بیان کرد: الان وضعیتمان خیلی بهتر شده است؛ ‌ قبلا وزیر ۳۵ مشاور داشت، کار مشاور چیست و چه تداخلی با کار معاون دارد؟ چه کسی مسئول است؟ الان همه مسئولیت‌ها را به معاونین دادیم و معاونین را قوی و مشاوران را کم کردیم؛ چون کار مشاور در تداخل با معاون است. در رابطه با معاونت‌ها بسیار قوی عمل کردیم و یک کمیته علمی بسیار قوی در رابطه با کرونا داریم و اعلام کردیم یک هم صدایی ایجاد شود و هر چیزی که کمیته علمی تصمیم بگیرد ما ملزم به اجرایش هستیم تا اجماعی انجام شود. در جلسه شورای معاونین بر این موضوع تاکید کردیم که در مقابل هر مسئله‌ای تیم آماده اعزام داشته باشند ولی این کار را باید معاون انجام دهد.

وزارت کشور؛ مجری مدیریت هوشمند کرونا

وزیر بهداشت در ادامه صحبت‌هایش درباره طرح شهید سلیمانی نیز گفت: در مورد طرح شهید سلیمانی و مدیریت هوشمند، مجری طرح وزارت کشور است و ستادی برای این کار پیش‌بینی شده است. الان همه جای دنیا به این سمت می‌روند که خیلی مردم را محدود نکنند و تصمیماتی که پیشتر برای ممنوعیت سفر، ظرفیت ۶۰ درصد پروازها، تعطیلی مدارس و... را گرفتند را الان با این سامانه هوشمند بر می‌دارند و می‌گویند مدارس باز می‌شوند به شرط اینکه واکسیناسیون انجام شود یا سفرها شکل می‌گیرد به شرط انجام واکسیناسیون.

عین اللهی همچنین در پاسخ به سوالی درباره آزادسازی نرخ ارز دارو و تضمین عدم افزایش هزینه‌های مردم در این حوزه، گفت: در ارتباط با ارز ۴۲۰۰ تومانی در اجرا با وضعیت اقتصادی مردم چاره ای نداریم همین ارز را نگه داریم و اگر الان آن را لغو کنیم از فردای آن روز، دارو گران می‌شود و فشار مضاعفی به مردم و بیماران وارد می‌شود. گاهی فکر منطقی داریم ولی در عمل نمی‌توانیم آن را اجرایی کنیم. لازم است بر آن کار شود تا در آینده روی آن فعالیت کنیم؛ الان این کار امکان پذیر نیست و بخصوص برای کسانی که بیمار مزمن دارند فشار زیادی خواهد داشت. این موضوع برای کسی که به طور مزمن دارو مصرف می‌کند کاتاستروفیک و خانمان برانداز است وباید تمام زندگی اش را بفروشد که بتواند دارو بخرد. در این شرایط الان نمی‌توانیم این ارز را برداریم و باید شرایط را حفظ کنیم مگر اینکه منابع از سوی بیمه‌ها و... تامین شود تا به مردم فشار نیاید.

وی همچنین در ادامه صحبت‌هایش در پاسخ به سوالی درباره وضعیت پرداختی به پرستاران گفت: درباره فوق العاده خاص پرستاران به طور مکتوب نظرات موافق خود را اعلام کردیم اما تصمیم گیرنده سازمان‌های دیگر هستند که باید منابع را تامین کنند و همینطور دربا ه نیروهای استخدامی نظرات خود را اعلام کردیم.

وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره واکسن اسپوتنیک‌وی نیز بیان کرد: اسپوتنیک با ما ۶۰ میلیون دز قرارداد داشت؛ ولی متاسفانه فقط دو میلیون تحویل داد. همین الان خود روسیه گرفتار است و واکسن ندارد به مردم خودش بزند. در روسیه ۳۵ درصد مردم واکسن زدند. الان با توجه به حجم واکسنی که آوردیم و داریم، فعلا واکسن‌ها کفایت می‌کند و اسپوتنیک هم سابقه خوبی نداشته و به تعهداتش عمل نکرده است ولی در چند هفته قبل نزدیک یک‌میلیون دز واکسن مجدد به ما داد و فعلا نیازی برای این واکسن نداریم و با واکسن‌های موجود مشکل‌مان رفع می‌شود. درمورد خط تولید داخل اسپوتنیک هم فعلا خیلی به قول‌ها عمل نشده است.

وی درباره تزریق دز سوم واکسن‌های کرونا نیز گفت: افراد بالای ۶۰ سال را توصیه می‌کنیم به تدریج برای تزریق دز سوم مراجعه کنند. تزریق دز سوم به پرسنل بهداشت و درمان را آغاز کردیم. درمورد تزریق واکسن به افراد بالای ۶۰ سال نظرات متفاوت است برخی دوستان می‌گویند به فاصله ۴ ماه از تزریق دز دوم و برخی می‌گویند به فاصله ۶ ماه دز سوم تزریق شود اما به هر حال هر تصمیمی که کمیته علمی بگیرد بر همان اساس دز سوم تزریق می‌شود. افراد پر خطر مانند مبتلایان به دیابت، بیماری کلیوی و... که کمتر از ۶۰ سال هم هستند ان‌شاءلله برای دز سوم مراجعه کنند.

ماجرای کمبود پزشک و مشکل ماندگاری پزشکان

عین‌اللهی درباره بحث کمبود پزشک نیز گفت: مشکل اصلی ما در توزیع است. به طوری که در بعضی مناطق تورم پزشک داریم و بعضی جاها پزشک نداریم. این هم به قانون برمی‌گردد. طرح نیروی انسانی یک قانون دارد که می‌گوید افراد در مدت مشخصی تحت نظر وزارت بهداشت ملزم هستند که بروند و در مناطقی کار کنند، اما بعد از آن مدت افراد مخیر هستند. طبیعی است که هرچه امکانات محیطی بیشتر شود و رسیدگی بیشتری شود، ماندگاری‌شان بیشتر می‌شود. ما اکنون مشکل ماندگاری داریم و باید برای ماندگاری تلاش کنیم.

وی در این باره افزود: در عین حال برنامه دیگر ما این است که‌ بومی‌گزینی را افزایش دهیم. طبیعتا کسی که از ایلام و... و مناطق محروم‌ آید، اگر بومی آن محل باشد و امتیاز بومی گزینی را بیشتر دهیم، طبیعتا ماندگاری‌مان هم بیشتر می‌شود. ما قول می‌دهیم به اندازه زیرساخت‌هایمان گروه پزشکی را افزایش دهیم. مهم برای ما کیفیت افراد است. قطعا افرادی که تربیت می‌کنیم، باید باکیفیت باشند. زیرا آبروی ما است. برخی کشورهای همجوار ما لیسانس پزشکی تربیت می‌کنند و آمارشان را بالا می‌برند، اما کیفیت ندارند و برای درمان‌شان به ایران می‌آیند. ما با رعایت کیفیت و زیرساخت‌هایی که داریم، قول می‌دهیم که این کار را انجام دهیم.

وی در پاسخ به سوالی درباره طرح جوانی جمعیت نیز گفت: یکی از مشکلات اصلی در کشور این است که جمعیت رو به پیری می‌رود. اکنون ۱۲ درصد جمعیت ما را افراد مسن تشکیل می‌دهند و در چند سال آینده به یک‌سوم خواهیم رسید. طبیعی است که اگر کشوری جمعیت جوان و پویا نداشته باشد، آن کشور نمی‌تواند پویا و موفق باشد. طرح خوبی در مجلس تصویب شد. در زمینه آنچه برعهده ما است هم داریم زیرساخت‌هایش را درست می‌کنیم و تغییرات مدیریتی آن را تغییر می‌دهیم. چه در زمینه نازایی که کمک کنیم به اینکه افرادی که نازا هستند، بودجه‌های خاصی برایشان قرار دهیم و چه در زمینه سقط‌های نابجایی که انجام می‌شود، تا جایی که برعهده ما است، با قدرت انجام می‌دهیم.

عین‌اللهی همچنین درباره تعیین تکلیف یک میلیارد یورویی که قرار بود از صندوق توسعه ملی در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد و وضعیت ذخایر ارزی وزارت بهداشت، گفت: با مقدار زیاد واکسنی که وارد کردیم، میزان زیاد ارزمان رفته است. اکنون حدود ۱۰۰ میلیون دلار پول ارزی بیشتر نداریم. از گذشته خبر ندارم اما اکنون اینقدر است. البته دنبال تامین مباحث ارزی در کمیسیون اقتصادی هستیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار