نماینده ایران در جلسه شورای امنیت درباره افغانستان؛

وضعیت امنیتی افغانستان منبع نگرانی است

با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، طالبان برای توسل به زور هیچ توجیه و بهانه‌ای ندارد/ طالبان باید خشونت را متوقف کند/ ایران در کنار دولت و مردم افغانستان ایستاده است

تهران (پانا) - نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی درباره وضعیت امنیتی افغانستان تاکید کرد همزمان با خروج نیروهای خارجی باید از نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان حمایت موثر شود.

کد مطلب: ۱۱۹۴۷۵۱
لینک کوتاه کپی شد
وضعیت امنیتی افغانستان منبع نگرانی است

به گزارش وزارت امور خارجه، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره افغانستان گفت: با خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان، این کشور بر سر یک دو راهی قرار گرفته است: اگر همه طرف‌ها توافق کنند که گفت‌وگو کرده و به دهه‌ها خونریزی پایان دهند، می‌تواند در مسیر آشتی پیش برود و اگر یک طرف بخواهد با زور دیگران را به پذیرش صلح وادارد، می‌تواند در مسیر درگیری سقوط کند. جامعه بین‌المللی نباید اجازه دهد که دومین گزینه اتفاق بیافتد چون این صلحی واقعی نخواهد بود و در نتیجه پایدار نخواهد ماند. در واقع یک افغانستان امن‌تر، با ثبات‌تر و مرفه‌تر، در صلح با خود و همسایگانش، به نفع همه افغان‌ها، منطقه و جهان است. برعکس، یک افغانستان ناامن و ناپایداری که خواستگاه افراط‌گرایی خشونت‌آمیز، تروریسم و جرایم سازمان یافته از جمله تولید و قاچاق مواد مخدر باشد، تهدیدی برای خود افغان‌ها و همچنین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است.

تخت روانچی ادامه داد: بنابراین مقابله با چنین تهدیداتی و ساختن یک افغانستان امن‌تر و مرفه‌تر به نفع همه است و به همین دلیل همه باید در مرحله کنونی که فرصت رسیدن به آن اهداف مشترک وجود دارد، بطور جدی با یکدیگر همکاری کنند. تحقق این امر مستلزم آغاز یک روند صلح همه جانبه بین‌الافغانیِ تسهیل شده توسط سازمان ملل است که باید مبتنی بر این اصل اساسی باشد که راه رسیدن به یک صلح پایدار، در درجه اول، از یک گفت‌وگوی داخلی واقعی با مشارکت گسترده همه افغان‌ها از تمام گروه‌های سیاسی، قومی و مذهبی از جمله طالبان، براساس روح همکاری، تفاهم و آشتی عبور می‌کند. در جامعه‌ای متنوع مانند افغانستان، هیچ گروهی، هر قدر هم که از نظر نظامی قدرتمند باشد، نمی‌تواند برای تسلط بر دیگران به زور و خشونت متوسل شود و بنابراین ایجاد یک دولت مشروع تنها از طریق یک روند جامع سیاسی و راه‌های دموکراتیک امکان‌پذیر است.

تخت روانچی گفت: با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، طالبان برای توسل به زور هیچ توجیه و بهانه‌ای ندارد. بنابراین، باید خشونت را متوقف کند؛ نشان دهد می‌خواهد به جای منطق زور با استفاده از نیروی منطق به تعامل با هموطنانش بپردازد؛ و با استفاده از این فرصت بی‌سابقه از راه‌های سیاسی برای کمک صادقانه به برقراری صلح پایدار در کشور کمک کند. در سال‌های گذشته شاهد از دست رفتن فرصت‌های زیادی برای نیل به صلح بوده‌ایم و موج جدید احتمالی خشونت و برادرکشی در افغانستان تنها می‌تواند به چرخه جدیدی از ناامنی و بی‌ثباتی منجر گردد که دیگر این کشور، منطقه و جهان تحمل آن را ندارد.

وی با تاکید بر اینکه در این مقطع بحرانی، مطالبات جدی مردم افغانستان برای استقرار صلح باید شنیده شود و به طور موثر مورد حمایت قرار گیرد، اظهار داشت: حفظ دستاوردهای گذشته مردم و حکومت افغانستان، از جمله قانون اساسی، حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی و زنان، حق تعیین سرنوشت مردم از طریق انتخابات، نهادهای ایجاد شده طبق قانون اساسی و همچنین تعهد به مبارزه با تروریسم باید یکی از عناصر اصلی هر روند صلح باشند. موفقیت هر روند صلح و گام‌های بعدی آن منوط به برخورداری از حمایت قوی همه افغان‌ها است. بعلاوه، هر روند صلحی در افغانستان که تنها توسط یک بازیگر، هرچند قدرتمند، هدایت و مدیریت شود، و سایر بازیگران از جمله از منطقه غایب باشند و مهم‌تر از آن، سازمان ملل در کمترین حد ممکن در آن دخیل باشد، نتیجه نخواهد داد. موقعیت قابل توجه و ظرفیت بالای سازمان ملل در سازماندهی و تسهیل روند صلح در افغانستان و همچنین حمایت و تضمین اجرای کامل و موثر هرگونه توافق صلح آینده غیر قابل جایگزین بوده و از حمایت کامل ما برخوردار است. ایران همچنان خواستار نقش محوری، و تعامل بیشتر و ماهوی سازمان ملل در یک روند صلح بین‌الافغانی است.

این دیپلمات ایرانی اضافه کرد: وضعیت امنیتی افغانستان کماکان منبع نگرانی جدی است. تعداد رو به رشد اقدامات تروریستی مرگبار داعش در افغانستان، از جمله با هدف قرار دادن اقلیت‌های مذهبی و قومی خاص و همچنین زنان و دختران، که ما آن را به شدیدترین لحن ممکن محکوم می‌کنیم، شدت تهدید آنها برای افغانستان و منطقه را نشان می‌دهد. این گونه حملات نشان‌دهنده آسیب‌پذیری اقلیت‌های قومی و مذهبی و زنان در افغانستان و نیاز جدی به حفظ موثر حقوق آن‌هاست. چنین حملات تروریستی همچنین بر نیاز به ادامه تلاش در مبارزه با تروریسم در آن کشور تأکید می‌کند. همزمان با خروج نیروهای خارجی، باید از نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان حمایت موثری شود و ظرفیت آن‌ها در مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر که منبع تأمین مالی تروریسم و جرایم دیگر است، تقویت شود.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل با بیان اینکه در حالی که تلاش برای نیل به صلح بادوام باید کماکان در اولویت باشد، ولی دنیا نباید از نیاز جدی به توسعه اقتصادی افغانستان که رکن مهم تداوم صلح نیز هست، غافل شود؛ تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر از تمام طرف‌ها در افغانستان از جمله طالبان می‌خواهد که منافع همه مردم افغانستان را بالاتر از منافع دیگر قرار دهند.

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اضافه کرد: ایران، از جمله با میزبانی از میلیون‌ها نفر از پناهندگان افغان و ایجاد ارتباط این کشور بسته با دریاهای آزاد از طریق بندر چابهار و با اروپا از طریق راه‌آهن خواف ـ هرات، ثابت کرده است که برای ایجاد یک کشور امن و با ثبات، دموکراتیک و مرفه، در کنار دولت و مردم افغانستان ایستاده است و به این همکاری‌ها ادامه خواهد داد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار