آرش شکرریز*

تفسیر ای‌اف‌سی از شادی گل آل کثیر درست بود یا نادرست؟

کمیته انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا دیروز و ساعاتی پیش از بازی حساس پرسپولیس و النصر عربستان، عیسی آل‌کثیر را به مدت 6 ماه از هرگونه فعالیت ورزشی محروم کرد.

کد مطلب: ۱۱۲۷۸۷۵
لینک کوتاه کپی شد

اتفاقی که ناراحتی بسیاری از هواداران فوتبال ایران بخصوص هواداران پرسپولیس را در پی داشت و سوال‌شان این است چطور AFC تصمیم به محرومیت مهاجم گلزن این تیم گرفت؟ در ماده 58 آیین‌نامه انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا بخشی به نام Discrimination (تبعیض) وجود دارد که در بند یک آن آمده: «هر نوع حرکت که از یک شخص یا گروهی درون یک مسابقه سر بزند که موجب‌نژاد پرستی شود، رنگ پوست یک شخص را مسخره کند یا ناتوانی، زبان، جسم، مذهب، ملیت، عقیده سیاسی، محل تولد یا جنسیت او را زیرسؤال ببرد، این تخلف محسوب می‌شود و جریمه فردی آن حداقل 6 ماه است. ضمن اینکه می‌شود بازیکن را 10 هزار دلار جریمه کرد.» در ادامه این ماده آمده که اگر این کار از سوی افراد مختلفی از یک باشگاه سر بزند، این جرایم برای آنها نیز در نظر گرفته خواهد شد.

نکته دیگری که درخصوص این احکام وجود دارد، نوع ابلاغ آن است. به‌عنوان مثال اگر بازیکنی در مسابقه یک بازیکن دیگر را بزند و این از چشم داور دور بماند، کمیته انضباطی بعداً می‌تواند راجع به آن تصمیم‌گیری کرده و 48 ساعت قبل از مسابقه بعدی آن تیم، محرومیت آن بازیکن را اعلام کند اما محرومیت‌هایی مانند تبعیض نژادی و مسخره کردن مثل دلیلی که AFC برای محرومیت آل‌کثیر در نظر گرفته و این طور استنباط شده که اشاره او به ظاهر حریف (چشم بادامی) بوده است، محرومیت همان موقع می‌تواند اعلام و بازیکن محروم شود. چرا که قانون Fair Paly یا همان بازی جوانمردانه در فیفا می‌گوید که اگر شما برنده یک بازی هم شدید، حق مسخره کردن حریف را ندارید. اگر در لیگ برتر انگلیس به بازیکنی «کاکا سیاه» گفته شود، بشدت برخورد می‌کنند و همین محرومیت را برای شخص توهین کننده در نظر می‌گیرند. الان هم وظیفه سرپرست یا همان مدیرتیم بوده که قبل از مسابقه این مسائل را به بازیکنان گوشزد کند. مخصوصاً اینکه حریف هم به نوعی چشم بادامی بوده و باید به بازیکن گفته می‌شد حواسش به این مسائل باشد.

البته پیش از اینکه این حکم صادر شود، یکسری افراد از داخل کشور، عکس‌ها و ویدیوهای شادی گل آل‌کثیر را در فضای مجازی منتشر کردند و مدعی شدند که او حریف را مسخره کرده است. وقتی از داخل درگیر چنین مسائلی هستیم و از طرفی تدبیر نمی‌شود و به بازیکن هشدار نمی‌دهند که مواظب باشد، باید منتظر چنین اتفاقاتی هم بود. این در شرایطی است که می‌بینیم چه ناداوری‌هایی ممکن است صورت بگیرد. در بازی با السد قطر به وحید امیری فن کمر زده شد ولی داور از کنار آن به راحتی گذشت. پنالتی بازی پاختاکور و استقلال به نفع ما گرفته نشد. اگر در بازی بعد VAR نبود، جلال‌الدین ماشاریپوف اخراج نمی‌شد و داور به همان کارت زرد بسنده می‌کرد. اینها نگاه بدبینانه نیست و واقعیت‌هایی است که با آن مواجه هستیم. طبیعتاً یکی از دلایلش هم این است که ما در AFC کرسی تأثیرگذاری نداریم و در مواقع مهم حق تیم‌های ایرانی خورده می‌شود. گرچه باز هم تأکید می‌کنم در موارد اینچنینی سرپرست باید بازیکن را قبل از مسابقه توجیه می‌کرد.

پس از اعلام حکم، عکس‌های زیادی از شادی گل‌های آل کثیر منتشر شد که او در صنعت نفت آبادان هم این نوع شادی گل را انجام می‌داده و بنابراین قصد توهین یا تحقیر نژادی بازیکنان پاختاکور را نداشته است اما این اسناد برای زمانی است که شما می‌خواهید اعتراض‌تان را به کمیته استیناف AFC ببرید. گرچه حکم قابل اعتراض و تجدید‌نظر است اما لازم‌الاجراست. براساس آنچه اعلام شده مسئولان باشگاه پرسپولیس این موضوع را به کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده و توضیح داده‌اند که بازیکن این شادی گل را از گذشته انجام می‌داده و قصد توهین به ازبک‌ها را نداشته است. مسئولان کمیته‌های انضباطی و استیناف AFC هم مخیر به قبول کردن یا قبول نکردن استدلال و اسناد این باشگاه هستند و اگر آنها نپذیرفتند و قانع نشدند، این رأی در دادگاه عالی ورزش (CAS) قابل تجدید نظر است.

*وکیل بین‌المللی و کارشناس مسائل حقوقی فوتبال

منبع: ایران

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار